CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Új energiacímke a háztartási gépeken!

Az új címke egységes és nyelvsemleges az egész Unióban, ami azt jelenti, hogy a feliratokat piktogramok helyettesítik, ezekből tudhatjuk meg a készülékre vonatkozó legfontosabb információkat. Az energiahatékonyság minden készüléktípuson egységesen az éves fogyasztást adja meg, s az osztályok fölfelé A+++ -ig bővíthetők. Ugyanakkor a címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt a piros csík, míg a leghatékonyabbat a zöld csík jelöli.A hűtőgépek új energiacímkéje

hűtő

A hűtőgépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az összes tároló térfogatról, a mélyhűtő térfogatról, továbbá a zajszintről.

 

 

 

 

 

A mosógépek új energiacímkéje

mosógép

A mosógépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az éves vízfogyasztásról, a centrifuga hatékonyságáról, a mosás és a centrifuga zajszintjéről, továbbá a készülék kapacitásáról kilogrammban meghatározva. Újdonság, hogy a 3 kg névleges töltetnél nagyobb kapacitású készülékek mind legalább A mosási hatékonysággal kell, hogy rendelkezzenek, így az új címkén a mosási hatékonyság már nem kerül feltüntetésre.

 

 

 

A mosogatógépek új energiacímkéje

mosogatógépA mosogatógépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az éves vízfogyasztásról, a szárítási hatékonyságról, a zajszintről, továbbá készülék kapacitásáról terítékszámban meghatározva. A mosógépekhez hasonlóan a mosogatógépek új energiacímkéjén sem lesz feltüntetve a tisztítási hatékonyság, tekintettel arra, hogy minden gépnek A tisztítási hatékonysággal kell rendelkeznie.

 

 

 

 

A bortárolók energiacímkéje

bortátolóA bortárolók energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, a zajszintről és a kapacitásról (a behelyezhető palackok számának meghatározásával).

 

 

 

 

 

 A szárítógépek energiacímkéje

 

 A televíziók energiacímkéje

 

 

 

  A légkondícionálók energiacímkéje

A légkondicionáló készülékeknek típustól függően eltérő lehet az energiacímkéje. A vonatkozó jogszabály: az EU Bizottság 626/2011/EU felhatalmazáson alapuló rendelete ( 2011. május 4. ) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a légkondicionáló berendezések energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről kattintva olvasható.

 

A sütők energiacímkéje 

2015. január 1-én lépett hatályba az az Európai Uniós rendelet, mely bevezeti a sütők esetében is az új energiacímkét. Az elektromos sütőkön már több,  mint 10 éve megtalálhatók az energiacímkék az Unió országaiban, most azonban ezt a régi típusú címkét felváltja az új: január 1-től már csak az új címkével hozhatók forgalomba az elektromos sütők (a forgalomba hozatal pontos értelmezéséről ide kattintva olvashat).

A szabályozás újdonsága, hogy nem csak az elektromos sütőkre vonatkozik, hanem a gázüzemű sütőkre is: ezek a készülékek most először „kapnak” energiacímkét. Tehát 2015. január 1-től az újonnan forgalomba hozott gázüzemű sütőket is kötelező energiacímkével ellátni.

Nézzük meg, mit is mutat meg számunkra a sütők új energiacímkéje!

Innen lehet letölteni a címkéket.

 

 

Az elektromos sütők energiacímkéje

 

A gázsütők energiacímkéje

 

 

az energiaosztály-skála feletti kis sütő-ikon jelzi, hogy elektromos hálózatról üzemel a készülék

 

az energiaosztály-skála feletti kis sütő-ikon jelzi, hogy gázüzemű a készülék

 

 

az energiaosztályok D-től A+++ -ig terjednek: a legjobb energiahatékonyságú az A+++, a legrosszabb a D osztály

 

 

az energiaosztályok D-től A+++ -ig terjednek: a legjobb energiahatékonyságú az A+++, a legrosszabb a D osztály

 

 

a színes skála alatti bal oldali mezőben található ikon literben (L) meghatározza a sütőtér hasznos térfogatát

 

 

a színes skála alatti bal oldali mezőben található ikon literben (L) meghatározza a sütőtér hasznos térfogatát

 

 

a színes skála alatti jobb oldali mezőben két ikon található: a felső a hagyományos üzemmódra, a második a légkeveréses üzemmódra vonatkozik; az adatok a készülékre jellemző üzemmódok egy sztenderd sütési üzemére (ciklusára) vonatkozó energiafogyasztási értéket adják meg kWh/üzemciklus mértékegységben

 

 

a színes skála alatti jobb oldali mezőben két ikon található: a felső a hagyományos üzemmódra, a második a légkeveréses üzemmódra vonatkozik; az adatok a készülékre jellemző üzemmódok egy sztenderd sütési üzemére (ciklusára) vonatkozó energiafogyasztási értéket adják meg MJ/üzemciklus és kWh/üzemciklus mértékegységben

 

 

Az új energiacímkék bevezetésére a gyártók egy év felkészülési időt kaptak: 2011-ben már alkalmazhatták őket, 2011. december 1-től viszont az új gyártású készülékek már nem hozhatók a régi címkével forgalomba. 

Ugyanakkor a boltokba korábban leszállított, régebbi gyártású készülékeken még a régi címkével találkozhatunk.

Ami a többi, már energiacímkével rendelkező háztartási készüléket illeti, ezekre is bevezetésre kerül az új címke, amint az Unió dönt a készülékekre vonatkozó rendeletek módosításáról.

Ismertető cikkek a címkéről:

Energiafogyasztási címkék 

Környezettudatos tervezés (ökodizájn) 

Energiacímke a tévékre is

A hűtők energiacímkéje

Porszívók ecodesign szabálya 

Porszívók energiacímkéje 

További részletes ismertető az új energiacímkékről megtalálható:

www.newenergylabel.eu

letölthető: http://www.newenergylabel.com/hu/discover_the_label