CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Gyakran ismételt kérdések
K: Az új címke végleges, vagy még változni fog?
V: Az új energiacímke a 2010/30/EU irányelvnek megfelelő változat, melyet az EU mind a 27 tagállamában közösen használnak majd. Ez a címke a kilencvenes évek közepén bevezetett címke továbbfejlesztése.

K: A régi címke miért nem volt már megfelelő?
V: A régi címke nem tükrözte többé a piaci fejlődést. Nem volt képes megmutatni a fogyasztók számára a készülékek energiahatékonyságának jelentős javulását.

K: Mi a kapcsolat a címkézés és a környezetbarát tervezési intézkedések között?
V: A címkézési intézkedések a termékeket azok energiahatékonysága szerint osztályozzák, hogy ösztönözzék a jobb energiahatékonyságú készülékek bevezetését. A környezetbarát tervezési intézkedések minimum követelményeket állítanak fel a forgalomba hozott termékek vonatkozásában. Segítséget nyújtanak továbbá a kevésbé energiahatékony készülékek forgalomból történő fokozatos kivonásában.

K: Miért piktogramok vannak a szöveg helyett? Mi a jelentésük?
V: A piktogramokkal egyszerűbben és hatékonyabban lehet eljuttatni a fogyasztókhoz a készülékek tulajdonságaira és teljesítményére vonatkozó információkat. A piktogramok használata szükségtelenné teszi az azonos információk különböző nyelveken való megjelenítését.

K: Mi a kapcsolat e címke és a régi címke között?
V: Alapként megmarad az A-G-ig terjedő skála, de az A osztályon túl három osztályt is kínál a magasabb energiahatékonyságú termékek számára.

K: A törvény csak az európai szállítókra/importőrökre vonatkozik?
V: A törvényi szabályozás - a termék eredetétől függetlenül - érinti valamennyi európai és Európán kívüli szállítót, ill. importőrt, aki az EU piacán terméket hoz forgalomba.

K: A készülékek a régi és az új címkével közösen lesznek ellátva?
V: Minden termék csak egy címkével kerül forgalomba.

K: Melyik termékcsoport rendelkezik már az új energiacímkével?
V: Az új energiacímke jelenleg a hűtőkészülékeket, a mosógépeket, a mosogatógépeket és a televíziót érinti. Ezeket idővel más termékek is követik majd.

K: Mi történik a többi termékkategóriával?
V: A bevezetés lépésről-lépésre történik. Amikor a törvényi szabályozás egy új termékkategóriára vonatkozóan elfogadásra kerül, az érintett terméknek az új címkét kell viselnie.

K: Az új A osztály megegyezik a régi A osztállyal?
V: A kettő között van néhány apró különbség. Például a készenléti áramfogyasztás benne van az éves energiafogyasztásban, valamint szempont a készülékek osztályozásánál is.

K: Miért nem szerepel többé a mosási teljesítmény a címkén?
V: A törvény értelmében valamennyi új mosógép A osztályú mosási teljesítménnyel rendelkezik.

K: Ki követi nyomon a szállítói nyilatkozatokat? Ellenőrzi-e valamilyen független bizottság vagy laboratórium a nyilatkozatokat?
V: A tagállamok nevében független laboratóriumok gyakorolnak piacfelügyeleti tevékenységet.

K: A címkén szereplőtől otthon eltérő energiafogyasztást mértem. Mi ennek az oka?
V: Ez teljesen természetes. A nyilatkozott energiafogyasztást laboratóriumi vizsgálati feltételek között, ellenőrzött környezetben számolják ki. Különbség van a tesztkörülmények és az otthoni használat között, ami befolyásolja az energiafogyasztást.

K: Miért van mérési tűrés?
V: Azért, mert a mérést megismételve sohasem kapjuk pontosan ugyanazt az eredményt. A mérési módszerek természetüknél fogva bizonytalanságot hordoznak magukban, aminek tükröződnie kell a mérési tűrésben.

K: Miért vannak még mindig B-C-D nyilak a címkén, ha nincs ennek megfelelő termék?
V: A piacon továbbra is vannak olyan termékek, mint a bortároló készülékek vagy az abszorpciós hűtőkészülékek, melyek ezen alacsonyabb osztályokat képviselik. A fogyasztók világos és egységes tájékoztatása érdekében a címke megőrzi a régi címke szerkezetét.

K: Találkozhatunk egyazon üzletben a régi, valamint az új címkét viselő termékkel?
V: A régi címkét viselő termékek az új címkét viselő termékek mellett csak korlátozott ideig kerülhetnek értékesítésre. Az új címke hatályba lépését megelőzően jogszerűen forgalomba hozott, régi címkét viselő termékek a készlet erejéig tovább értékesíthetőek. Az új címke hatályba lépését követően egyre több terméket találhatunk majd a boltokban az új címkével. Úgy ítélték meg, hogy egy év átmeneti idő szükséges a fokozatos bevezetés biztosításához.