CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Mit jelent az „áthúzott kuka” jelzés a készülékeken?

Még akkor is, ha a manapság piacra kerülő berendezések – köszönhetően a technikai fejlődésnek és a jogi szabályozásnak – lényegesen kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak, mint a régiek, fontos, hogy ne tegyük őket a kommunális gyűjtőbe.

Erre figyelmeztet bennünket az alábbi jelzés is, melyet a gyártók a készülékeken és a használati útmutatóban is köteles feltüntetni:

 

Az elektronikai hulladékok szelektív gyűjtése azonban nem csak azért fontos, mert azok veszélyes hulladékok, hanem azért is, mert a berendezésekben felhasznált (rendszerint) elsődleges nyersanyagok nagy része, közel 75%-a újrahasznosítható, tehát másodlagos nyersanyagként visszakerülhet a gyártási folyamatokba. A másodlagos nyersanyagok felhasználása pedig jelentős energia-megtakarítással jár.

Ezen oldal megfelel a 197/2014 (VIII.1.) számú, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet 7.§ c) – d) pontjában foglalt tájékoztatási kötelezettség teljesítésének.