CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Mit jelent a CE-jelölés?

Nap, mint nap számtalan terméken láthatjuk a CE-jelölést, így az összes elektromos készüléken is. De vajon mit takar ez a két betű, és miért van szükség rá?

A CE-jelölés (Conformité Européenne, azaz európai megfelelőség) azt jelzi – elsősorban a termékellenőrző hatóságok, de a fogyasztók felé is –, hogy az adott termék megfelel az Unióban hozott, a termékre vonatkozó, uniós jogszabályokban meghatározott követelményeknek. A jelölést a gyártó a forgalomba hozatal előtt köteles elhelyezni a terméken, miután az előírt megfelelőségi eljárások során bizonyosságot nyert, hogy a termék valóban megfelel az előírásoknak: összegezve tehát biztonságos, alkalmas azokra a funkciókra, amelyekre tervezték és nincs káros hatással a környezetre. Ezt követően az Unió piacán, minden tagállamban azonosan az ellenkező bizonyításáig a CE-jelölés a megfelelőséget bizonyítja. Így a termékek szabad áramlását is szolgálja a jelölés: nem kell – és nem is lehet –a tagállamoknak külön szabályozást alkalmazniuk.

Az otthonunkban használt elektromos készülékek (pl. háztartási gépek, szórakoztató elektronikai és számítástechnikai berendezések) megfelelőségének vizsgálatát hazánkban a fogyasztóvédelmi hatóságok végzik. Ha valamely készülék nem felel meg valamely rá vonatkozó szabályozásnak, az a termék piacról való kivonását is eredményezheti. Ha egy termék például nem biztonságos, a hatóság azonnal megtiltja a forgalmazását. A veszélyes termékeket a hatóság publikálja.

Ezen a honlapon megtekinthetők a veszélyesnek minősített termékek.

2013. eleje óta a CE-jelölés azt is jelzi, hogy a termék megfelel a veszélyesanyag-korlátozásról szóló uniós szabályozásnak, a RoHS-szabályozásnak is.