CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Fényforrások gyűjtése

Az energiatakarékos lámpák, fénycsövek és az ún. gázkisüléses elven működő lámpák (az út és térmegvilágításra használt nátrium és fémhalogén-lámpák) veszélyes hulladéknak minősülő higanyt és fényporokat tartalmaznak. Ezért vigyázzunk, a különböző fénycsöveket és lámpákat ne törjük össze, és helyezzük azokat a kijelölt gyűjtőkbe!  A keletkező fénycső-és lámpahulladékot minden más hulladéktól elkülönítve gyűjtsük!

A használt és a hulladékká vált izzók és lámpák térítésmentesen leadhatók. A lámpahulladék leadásának legegyszerűbb módja, ha azokat elvisszük az izzókat, lámpákat árusító boltokba, üzletekbe, villamossági kereskedésekbe. A kiégett izzók és lámpák a hulladékudvarokban is leadhatók.A lakóhelyéhez vagy székhelyéhez legközelebb eső lámpahulladék-begyűjtő pont megtalálásához hívja a +36 (30) 222 2229-es ügyfélszolgálati telefonszámot.

További hasznos információk itt: www.lampahulladek.hu

A lámpatestek, elemlámpák tartalmazhatnak elemeket és akkumulátorokat is. Ezek szelektív gyűjtésére is fontos odafigyelnünk. Mielőtt azonban hozzákezdenénk szétszerelni a lámpatesteket, mindenképpen olvassuk el a használati útmutatót, és tájékozódjunk, hogy az elem/akkumulátor hogyan távolítható el a berendezésből. Előfordulhat, hogy az adott berendezésből nem távolítható el az akkumulátor (pl. egyes vészkijárat jelző lámpatestek esetében). Ha a használati útmutatóban ezt jelzi a gyártó, semmiképpen ne próbáljuk meg magunk eltávolítani azt, minden esetben kövessük a használati útmutató előírásait.

A használati útmutató szerint eltávolított elemeket és akkumulátorokat a megfelelő elemgyűjtő konténerekbe helyezzük el. Ilyen gyűjtőkonténert számos helyen találhatunk, például elektronikai termékeket forgalmazó nagyobb üzletekben, bevásárlóközpontokban. A használt elemek, akkumulátorok a hulladékudvarokban is leadhatók.

Ezen oldal megfelel a 197/2014 (VIII.1.) számú, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet 7.§ e) pontjában foglalt tájékoztatási kötelezettség teljesítésének.

Az oldal az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. támogatásával készült.