CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
A hulladék-hierarchiáról

 

Az uniós szabályozáson alapuló Hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben  az újrahasználat  a második helyen szerepel az ún. hulladékhierarchiában az elsődleges fontosságú megelőzést követően (ahogy  a fenti rajzon is látható, részletesen itt).

Újrahasználatról akkor beszélünk, ha egy adott terméket ugyanarra a célra használunk különösebb beavatkozás nélkül (részletesen itt).

Az újrahasználat nem keverendő össze az újrafeldolgozás, újrahasznosítás fogalmával (recycling). Ekkor ugyanis a hulladékká vált terméket anyagában feldolgozzák, és másodnyersanyagként újra felhasználják: vagy azonos, vagy más terméket készíthetnek így a másodnyersanyagokból (részletesen itt). Az újrafeldolgozás a hulladék hierarchia harmadik fokozatát képviseli a megelőzés és az újrahasználat után (a negyedik lépcső az energetikai hasznosítás és végül az ártalmatlanítás).

Az elektronikai termékek esetében az újrahasználat ma is sok formában megvalósul. Egyrészt a gyártók maguk is gondoskodnak arról saját rendszerükben, hogy például a kereskedelemből (pl. kisebb sérülés, szépséghiba vagy egyéb ok miatt) visszavett,  el nem adott termékeket a szervizek megjavítsák, és/vagy olcsóbban értékesítsék, továbbá a Vaterán és egyéb internetes portálon, garázsvásárokban is új használókra találhatnak a készülékek.

Új lehetőségeket jelenthet ugyanakkor az ún. újrahasználati központok létrehozása. Ide azon készülékek kerülhetnének, amelyek – ezek hiányában – már hulladékká válnának és újrafeldolgozásra kerülnének. A fogyasztók által visszavitt/lecserélt régi készülékek között is lehet még olyan, amely kis szervizelést, felújítást követően még használható lehet, és garanciával értékesíthető vagy adományozható. Ennek feltételei a közeljövőben kidolgozásra várnak.

A CERREC-projekt azt tűzte ki célul, hogy a közép-kelet európai régióban feltérképezze az ún. újrahasználati központok létrehozásának lehetőségeit (részletek, érdekességek itt.).

A CECED Magyarország Egyesülés megbízásából a GFK Hungária Kft. 2013-ban arra kereste a választ, hogyvásárol(ná)nak-e Magyarországon az emberek használt háztartási gépeket (minta: 1800 háztartás). A válaszadók 65%-a egyértelmű nemmel válaszolt, míg 11% jelezte, hogy a Vaterán és egyéb internetes portálon venne használt készülékeket. A háztartások közel negyede (23%) szívesen választana új készülék helyett használtat, de csak abban az esetben, ha a régi készülékek felújításra kerülnének és garanciát is kaphatnának hozzájuk.

 

2015-ben a CECED Magyarország – GFK Hungária felmérte, hogy ha Magyarországon működne olyan bolthálózat, melyben használt, de szakszerűen felújított elektronikai készülékeket árulnának garanciával, vajon vásárolnának-e ott a háztartások?

A válaszokat az alábbi ábra összegzi: