CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Mit jelent az ecodesign?

A XXI. század elején az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az energiafogyasztó készülékek használata során keletkező környezetterhelés mértéke 80%-ban a terméktervezés során dől el: a terméktervezési fázis tehát a leginkább felelős azért, hogy mennyit fogyaszt például egy mosógép vagy egy hűtő. Ezért a Bizottság minimum környezetbarát tervezési követelményeket, azaz ecodesign szabályokat állapított meg, melyeket a gyártóknak kötelező betartaniuk.

Az Unióban először 2005-ben határozta meg a Bizottság az ecodesign szabályozás kereteit a 2005/32/EK irányelvben. Ezt a szabályozást 2009-ben felülvizsgálták, s új jogszabály, a 2009/125/EK számú keretirányelv lépett hatályba. Ennek megfelelően környezetbarát tervezési követelményeket kell megállapítani azon energiafogyasztó termékekre, melyek (i) magas értékesítési és kereskedelmi volumennel jellemezhetők, (ii) jelentős környezeti hatást fejtenek ki, (iii) mely hatás javítására anélkül van lehetőség, hogy az túlzott költségekkel járna. Az egyes termékekre vonatkozó szabályokat külön EU rendeletek tárgyalják. A szabályozás párhuzamosan zajlik az energiacímke szabályozással, hiszen ez utóbbi az ecodesign szabályokat egészíti ki.

Vegyük például a televíziókat: egy uniós felmérés szerint 2007-ben a közösség tagállamaiban összesen 60 TWh energiát fogyasztottak a tévék. Ez 2020-ra 132 TWh-ra nőtt volna, az ecodesign és az energiacímke szabályozás nélkül, a szabályozásoknak köszönhetően azonban várhatóan  2020-ra éves szinten 43 terawattórás (TWh) energiamegtakarítás érhető majd el.

Az ecodesign szabályok állapítják meg azt, hogy egy adott készülék mennyi energiát fogyaszthat maximálisan. Például televíziók esetében a kikapcsolt állapotban lévő készülékeknél mindössze 0,3 watt lehet a maximális fogyasztás, készenléti üzemmódban pedig 1 watt. A szabályozás előírja azt is, hogy ha a bekapcsolt televízión négy órán keresztül nem változtatnak semmit (például, ha este bekapcsolva felejtik), akkor annak képesnek kell lennie automatikusan készenléti vagy kikapcsolt funkcióra váltani.

Érdemes ugyanakkor elgondolkoznunk azon, hogy mi magunk hogyan üzemeltetjük otthonunkban az elektromos berendezéseket. Hiába képes egy televízió, hűtőgép vagy mosógép takarékosan üzemelni, ha nem használjuk őket környezetbarát módon. Ha a hűtőt a napos terasz mellé állítjuk vagy betesszük a gőzölgő, forró levest, ha a mosógépet pár ruhadarabbal is elindítjuk vagy nem a ruhák szennyezettségének megfelelő programot választjuk, vagy ha a tévét, számítógépet, hifiberendezést standby üzemmódban hagyjuk, amikor nyaralni megyünk, akkor a megtakarítás az ecodesign szabályok ellenére sem lesz annyi, amennyi lehetne. Ezt pedig elsősorban a pénztárcánk fogja megérezni, érdemes tehát odafigyelni a helyes üzemeltetésre is.

Az egyes készülékek ecodesing-szabályozásáról ezen az oldalon található információ.

Korábbi hírleveleinkben is találhat részletes információkat az egyes készülékek ecodesign-szabályozásához. Ezen az oldalon böngészhet korábbi cikkeink közül.