CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Forgó Morgó a tengeren - mesekönyv

Ritka alkalom, hogy gyerekek számára íródik mesés ismeretterjesztő mű.  A Föld Napja alkalmából megjelentetett új mesekönyvét mutatta be a CECED Magyarország Egyesülés a Budapesti Tropicarium és Oceanariumban. Forgó Morgó, az energiapazarlásunkért morgolódó kedves rajzfilmfigura most tágabb környezetünk és a tengerek megóvására hívja barátait, a gyerekeket. Az ő rajzaik illusztrálják a Forgó Morgó a tengeren című mesekönyvet, amelyekkel a CECED Magyarország rajzpályázatán értékes díjakat nyertek.

 

Immár 10 éve, hogy Forgó Morgó, a 80-as évek energiatakarékossági reklámjaiból megismert zsörtölődő villanyóra-figura újra színre lépett. Az elmúlt évtizedben az újabb generáció, a mai gyerekek is megismerhették és megszerették a kedves barátot, aki most már nemcsak a villanyszámla miatt aggódik, hanem a Föld és az emberiség sorsát érintő kérdések miatt is: hogyan tudnánk kevesebb energiát felhasználni, mi lesz a sok hulladékkal, milyen hatással lesz a klímaváltozás a jövőnkre.

A Föld Napja alkalmából ezekre a kérdésekre keresi a választ a CECED Magyarország Egyesülés új mesekönyve, a Forgó Morgó a tengeren. A mesekönyvhöz az illusztrációkat a 2015-ös Forgó Morgó rajzpályázat válogatott gyermekalkotásai adták: összesen 51 gyermek 55 alkotása színesíti a 124 oldalas mesekönyvet. A meséket a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője, Mészáros Fanni írta (a szerző jogász-közgazdász, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem másodéves Környezettan Bsc-szakos hallgatója). A könyvet Dr. Halász János, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára lektorálta.

    

„Az elmúlt évek Forgó Morgó gyerekprogramjai során azt tapasztaltuk, hogy az óvodás-kisiskolás korosztály nagyon megszerette a barátságos kis villanyórát. Figyelnek rá és elfogadják az üzeneteit, tanítását. Sokszor még a szülőktől is kapunk visszajelzést, hogy a gyerekek megdorgálják őket, ha például nem szelektálják a hulladékot, nem kapcsolják le a villanyt, vagy elindítják a mosógépet akkor is, ha nincs még tele. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a mai gyerekek minél előbb megtanulják, miért fontos odafigyelni a környezetre, és ezt hogyan tehetik meg. Így számukra mindez már természetessé válik, és bárhova sodorja majd őket az élet, a környezetvédelem kiemelt szempont lesz számukra, mert tudni fogják, hogy ezáltal valójában magunkat, az emberiség jövőjét óvjuk meg” – foglalta össze a célokat Mészáros Fanni.

 

Mészáros Fanni, a könyv szerzője és

Kocsis Franciska, akinek fődíjas alkotása látható a

Forgó Morgó a tengeren című mesekönyv borítóján. 

Az elsősorban óvodás és kisiskolás korosztály számára készült mesekönyvből a gyerekek megismerhetik a forgó-morgó műszert: a villanyórát, megtanulhatják, mit mutat meg a színpompás címke: az energiacímke, miért fontos elolvasni a kötelező olvasmányt: a készülékek használati útmutatóját, vagy szelektíven gyűjteni a hulladékot, még az elektronikai hulladékot is. Olyan fogalmakat is megismerhetnek belőle, mint az energia, az üvegházhatás és a klímaváltozás. Sőt, a tengerparton még vízbiztonsági tanácsokat is kaphatnak a búvároktól, amelyek akár folyók, tavak vagy a tenger partján is segíthetik a biztonságos kikapcsolódásukat.

A mesekönyv 2490 forintos áron megvásárolható Budapesten, a Két Egér könyvesboltban (1092 Budapest, Ráday u. 20.; www.keteger.hu)

 

A mesekönyv 2490 Ft-os bruttó áron megrendelhető a CECED Magyarország Egyesüléstől is az alábbi feltételekkel:

5 db könyv rendelése esetén plusz egy darab ajándék, 10 db esetén plusz 2 db ajándék (5 könyvenként egy darab ajándék), a postaköltséget Magyarország területén a CECED Magyarország Egyesülés állja. A vételárat átutalással kérjük kiegyenlíteni. Megkereséseiket az info@cecedhu.huemail címen várjuk, a Tárgy mezőbe kérjük, írják be, hogy „Forgó Morgó mesekönyv rendelés”.

 

Könyvajánló

A mesekönyvhöz Peresztegi Hanna, a Forgó Morgó rajzpályázat általános iskola felsős kategóriájának harmadik helyezettje és Szerkesztői fődíjasa írta az alábbi könyvajánlót:

 

Peresztegi Hanna: Könyvajánló

Ismeritek Forgó Morgót? És tudjátok mi az energiacímke? Na és hogyan kell spórolni?

Mészáros Fanni új mesekönyvében, amelyet gyönyörű gyerekrajzok díszítenek, játékosan tanulhattok a takarékoskodásról. Mindebben pedig segít nektek Forgó Morgó, a kedves kis villanyóra, no meg Kati és Peti, a két iskolás tanuló, akik most tanulnak spórolni. Most bizony felmerül a kérdés: hogyan lehet spórolni? El sem hinnétek, mennyit takarékoskodnátok azzal, ha leoltjátok a villanyt, ha kijöttök a szobából, vagy ha energiatakarékosabb mosógépet használtok!

Kati és Peti a tengerre indulnak, és Forgó Morgó is velük tart. Búvárkodnak, és mélyre merülnek, megtisztítják a gyönyörű tengert a sok szeméttől, és észreveszik, mennyi üveg, gumi és egyéb alkatrész van eldobálva. Hiszen ezek újrahasznosíthatóak!

Kati és Peti boldogan gyűjtik szelektíven a hulladékot, és mindig elolvassák a használati útmutatót. Forgó Morgó pedig büszke a kis tanítványaira. Elbúcsúzik Tőlük, és útnak indul: hiszen még sok gyereket kell meglátogatnia. Nálad már járt?