CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Körforgásos gazdaság témához olvasnivalók - linkajánló

Ajánlott oldalak, cikkek, érdekességek a "körforgásos gazdaság" témához:

Mi is az a körforgásos gazdaság? Erről olvashatunk a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány honlapján egy rövid, de jól érthető cikket. Eszerint „ez a fogalom az elmúlt néhány évben kezdett elterjedni a tudományos, majd a gazdasági életben. Az ún. lineáris gazdaságban - mely a mai gazdasági folyamatokra leginkább jellemző - a technikai és biológiai alkotóelemeket a természetből kivesszük, átalakítjuk, majd felhasználás után eldobjuk, azokat egymással összekeverjük, így örökre elveszítjük és ez által még a természeti erőforrásainkat is folyamatosan pusztítjuk. Ezzel szemben a körforgásos gazdaságban az anyagcsere-folyamatok tervezetten, zárt körben áramlanak, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul és a biológiai, illetve technikai alkotórészek nem keverednek, hanem minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a biológiai és gazdasági körfolyamatokba.

A biológiai anyagok részei a természeti anyagcsere folyamatoknak, vagyis a gazdaság folyamatokból bármikor, a szennyezés kockázata nélkül biztonságosan visszahelyezhetők a természetbe. A technikai anyagok ezzel szemben az ipari folyamatokban hasznosulnak, anélkül, hogy jelentős minőségi értékvesztésen mennének keresztül.

A zárt hurok (closed loop) modell egy ún. biomimetikus (élet-imitáló) megközelítés. Ez az elmélet a természetet példaként alkalmazza a gazdasági folyamatokra, ahol az egyes rendszereknek a természetes szervezetek (organizmusok) módjára kellene működniük, melyben a tápanyagok feldolgozva kerülnek vissza a körforgásba - ezért használjuk a ’zárt hurok’ vagy ’regeneratív’ kifejezéseket a körforgásos gazdaságra.”

Szeretnénk Tisztelt Olvasóinkat egy folyamatosan frissülő linkgyűjteménnyel megajándékozni, itt fogjuk gyűjteni a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó hasznos anyagokat. Ezek olvasása  segít a rajzpályázatra készülő gyerekeket támogató szülőknek, pedagógusoknak.

Általános anyagok:

Körforgásos Gazdaságért Alapítvány honlapja

A CECED Magyarország cikke

Kriza Máté, a Körforgásos gazdaságért Alapítvány elnökének előadása

Hulladék Akadémia Oktatóanyag (ingyenes)

 

Ruházat és divat

Greenfo: A gyorsan változó divat környezeti krízist okoz  

Hulladékból termék: Textilhulladékok