Energiacímke

Az energiacímke-szabályozás

Az első energiacímke-keretirányelvet 1992-ben fogadták el az Unióban, s a hűtőgépek voltak azok a készülékek, melyekre legelőször megszületett az energiacímke-rendelet.

 

Egyes termékekre vonatkozó EU-rendeletek*

Hűtő

1060/2010/EU

Mosógép

1061/2010/EU

Mosogatógép

1059/2010/EU

Porszívó

665/2013/EU

Tévé

1062/2010/EU

Szárítógép

392/2012/EU

Légkondicionáló

626/2011/EU

Konyhai berendezések

65/2014/EU

* A felsorolás a legfontosabb készülék-szabályozásokat tartalmazza.

A régi típusú címkék helyét tehát fokozatosan átvették az „újak”, melyek már egységesek (teljes címkék) és nyelvsemlegesek voltak (az egyes készüléktulajdonságokról piktogramok tájékoztatnak feliratok helyett). Bár még ma is van olyan készüléktípus, mely egyelőre nem kapott „új” címkét: ilyen például a mosó-szárítógép (2017-ben). Ugyanakkor az évek során olyan készülékek is kaptak energiacímkét, melyek a régi szabályozásban még nem rendelkeztek ezzel a kis színes tájékoztatóval: például a tévék, porszívók, egyes konyhai eszközök.

Az energiacímke két fő szerepet tölt be:

  1. egyrészt a fogyasztók felé tájékoztat a készülék legfontosabb tulajdonságairól, s ezáltal megkönnyíti számunkra a bolti választék összehasonlítását;
  2. másrészt jelentős motiváció a gyártók számára, hogy minél hatékonyabb készülékekkel jelenjenek meg a piacon.

Nem véletlenül tettük fentebb idézőjelbe az „új” szócskát. Ugyanis a 2017. augusztus 1-jétő hatályos új uniós szabályozás, a korábbi 20101/30/EU irányelv helyébe lépő 2017/1369 EU rendelet alapján a teljes energiacímke-szabályozás megújításra kerül, s a közeljövőben jelentős változások várhatók a címkékben. Ezek közül a legfontosabb változás az lesz, hogy a címkék tetejéről „el fognak tűnni” a plusszok (+, ++, +++), és a legmagasabb energiahatékonysági osztály az A osztály lesz. Annak érdekében pedig, hogy a fejlesztések eredményeként az egyes készülékek ne „nőjék ki” olyan gyorsan a kategóriákat, a „top osztály” az elején üres marad. Tehát azok a készülékek, amelyek most A++ vagy A+++ osztályúak, a „jövőbeni új” címke szerint várhatóan B, C vagy D osztályúak lesznek majd (ennek meghatározása majd az új termék-rendeletek feladata lesz).

De egyelőre ne szaladjunk előre az időben! Nézzük meg, hogyan is néznek ki jelenleg az egyes készülékcímkék!

 

Hűtő Mosógép Mosogatógép Tévé

 

Szárítógép

 

Légkondicionáló

 

Elektromos sütő

 

Gázsütő

 

A címkék az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson túl készülék-specifikus tulajdonságokról is tájékoztatnak bennünket (pl. készülék-méretek, vízfogyasztás, zajszint).

A felsorolás a legfőbb háztartási készülékeket tartalmazza. A www.newenergylabel.com oldalról az összes, jelenleg hatályos címke letölthető.