CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Hírek és aktualitások
2010-03-24 A CECED Magyarország Egyesülés támogatja a Zöld Tárca által meghirdetett háztartásigép-csere programot
A CECED Magyarország Egyesülés  üdvözli a Zöld Beruházási Rendszer keretében létrehozott Klímabarát Háztartás Programot, melyet március 23-án jelentett be Szabó Imre miniszter a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján.

A CO2 kvóta eladásból származó bevétel felhasználására létrejött Zöld Beruházási Rendszer keretében a Zöld Tárca 1 milliárd forintot különített el arra, hogy 2010-ben támogassa a régi, energiafaló hűtőgépek és mosógépek cseréjét. A Program keretében a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a regisztrált munkanélküliek és az időskorúak juthatnak – a régi készülékük leadása esetén – új, energiatakarékos hűtőgépekhez, mosógépekhez az őket képviselő alapítványok és egyesületek segítségével, ezen szervezetek pályázhatnak ugyanis a készülékenként 60-70.000 Ft értékű támogatásra.

A Program társadalmi és szakmai egyeztetése során a CECED Magyarország Egyesülés néhány ponton  jelezte szakmai aggályait: véleményük szerint a jogosulti réteg szűkre szabása, a támogatási intenzitás túl magas volta  és a választott pályázati rendszer magában hordozza a Program hatékonysága - és ezáltal a CO2 megtakarítás - csökkenésének kockázatát.

"2006 óta a Forgó Morgó kampányok során a gyártók közel fél milliárd forintot fektettek a tudatformálásba és a csereakciókba. Kezdetektől szorgalmaztuk, hogy a kormányzat támogassa – más európai országokhoz hasonlóan – a régi háztartási gépek cseréjét, hiszen ez egy olyan program, egy olyan eszköz, mellyel minden érintett szereplő nyerhet: a háztartásoknak csökken a villanyszámlája a korszerű gépek használatával, a gazdasági válság által nagy mértékben érintett gyártók és a kereskedők részére forgalom élénkülést hozna a program, mellyel a munkahelyek megőrzését és a gazdaság versenyképességének növelését is támogatná az állam, továbbá az ország energiahatékonyság-növelési vállalása teljesítésében is jelentős szerepet kaphat a gépcsere. Ezért leghatékonyabb megoldásnak az általunk a Forgó Morgó kampányok során megvalósított csereakciókhoz hasonló megoldást tartottunk volna, amely mindenkinek, aki régi gépét szeretné lecserélni, lehetőséget biztosít a támogatás igénybevételére, közvetlenül a vásárláskor megjelenő árkedvezmény formájában" – mondta el Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője. "Ugyanakkor – tette hozzá – a Zöld Tárca által meghatározott feltételeket elfogadva úgy ítéljük meg, hogy a Program megfelelően kidolgozott és működőképes, s – mint ahogy korábban is tettük – minden szakmai segítséget meg fogunk adni most is és a jövőben is ahhoz, hogy a lehető legeredményesebb legyen, és minél többen juthassanak a támogatás segítségével korszerű készülékekhez" - biztosította az iparág támogatásáról a minisztériumot és az érintetteket a cégvezető.