CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Tippek, hogyan takaríthatunk meg pénzt, időt és energiát SÜTÉS-FŐZÉS KÖZBEN
Semmibe sem kerül...

...változtatni szokásainkon és mégis jelentős összegeket, akár konyhai energiaköltségeink 15-20%-át is megtakaríthatjuk – miközben főztünk még ízesebbé és egészségesebbé válik. Hogyan? Kérjük, olvassa el az alábbi, bevált tanácsokat és ha Önnél is hasznosnak bizonyulnak, adja tovább másnak!

...fedőt tenni a fazekakra, lábosokra és negyedannyit fog költeni a főzésre! A fedő benntartja az edényben a meleget, és nem párásodik be a konyha, a lakás. Ha már felforrt az étel, tegye takarékra a lángot, kevesebb energia fogy, és nem tart tovább a főzés. Sőt, az étel sem fog odakozmálni!

...megfelelő méretű edényt használni: ha főzésnél olyan lábast használunk, amelynek átmérője kisebb a gázlángnál, vagy a villamos főzőlapnál, a hő egy része a levegőt fűti. Meglepő, de igaz: ha a főzőlap átmérője 18 cm és fazekunké csak 15 cm, az energia 30%-a elvész. Megfelelő méretű edény használatával ez a 30% megtakarítható!

...jól felaprítani a főzendő anyagokat és csak annyi vízben főzni, amennyi feltétlenül szükséges. A túl hosszú lében főzéssel nemcsak energiát pazarolunk, hanem elveszítünk sok kifőlő tápanyagot is.

...ha főzés helyett inkább párolunk, mert akkor nem kell fölöslegesen vizet melegíteni és a végén nem öntünk ki tápanyagot a főzőlével együtt.

...a hüvelyeseket beáztatni főzés előtt néhány órával vagy előző este; hamarabb megfőnek, puhábbak lesznek.

...energiát nem igényel a konyhában, ha sok salátát, friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ugyanilyen egészségesek a fontos ásványi- és tápanyagokat tartalmazó nyers gabonapelyhek, "müzlik" fogyasztása.

...ha kerüljük a tartósított élelmiszerek felhasználását. A friss élelmiszer jobb ízű a tartósítás sok energiát emészt fel, ezért drága és még rontja a tápértéket is. Vannak kivételek: a természetes tartósítási eljárások, mint pl. a savanyítás, aszalás energiatakarékosak és alig rontanak a zöldség, gyümölcs tápértékén. Mindig az a legfrissebb, amit helyben állítanak elő: a távolról szállított élelmiszer drágább, és ki tudja, mivel kezelték...

...és még egészségesebb is, ha rövid sütés-főzési idejű húsételeket készítünk. A hal és baromfi húsa több fehérjét tartalmaz, mint a sertéshús, és könnyebben emészthető. Ami kevesebb energiával elkészíthető egészségesebb és olcsóbb is!

...és mégis sokat hoz a konyhára!

 

Semmibe sem kerül...

...jó hővezetésű anyagból készült edények használata, például az acél, a zománcozott öntöttvas lábasok, fazekak előbb felmelegszenek, és negyedannyi energiát fogyasztanak mint az üveg és kerámia edények. Ezek inkább a mikrosütőbe valók.

...a villamos sütőt, főzőlapot az étel elkészülte előtt néhány perccel kikapcsolni, mert így ki tudja használni a sütő melegét energiafogyasztás nélkül.

...ügyelni arra, hogy a sütő ajtaja jól zár-e?

...a sütés-főzés közben lecsavarni a konyha fűtését: hiszen a tűzhely úgyis melegít, s így 20% energiát takaríthatunk meg anélkül, hogy fáznánk.

... pontosan elolvasni és követni a recept előírásait: a sütőt csak akkor melegítse elő, ha azt a recept így írja!

...jól megszervezni a konyhai munkát, és egyszerre kétfélét sütni a sütőben fele energiával!

...és mégis sokat hoz a konyhára!

 

Ha pénzt áldoz...

...háztartási edények, eszközök beszerzésére, érdemes figyelni arra, hogy segítségükkel mennyi energiát lehet megtakarítani.

Az okos ajándékozás sokszor fejtöréssel jár: jó ötlet olyan, esetleg drágább, energiamegtakarító háztartási gépet ajándékozni, amit a megajándékozandó talán nem venne meg magának...

...konyhai légelszívó beépítésére, hideg időben nem fog komoly mennyiségű energiát veszíteni a sütés-főzéskor elkerülhetetlen szellőztetéssel. A légelszívó ugyanis csak a szennyezett levegőt távolítja el és szükség szerint ki- és bekapcsolható.

...villamos forralóedény, merülő vízforraló beszerzésére, amelyben forró vizet készíthet a teához, kávéhoz, 60% energiát takaríthat meg, mivel ennek nagyon kicsi a hővesztesége, a felhasznált energia jól hasznosul. A lerakódó vízkövet ecettel, vagy ecetes vízkőoldóval (pl. Frogsch) távolíthatjuk el hatékonyan, környezetbarát módon.

...mikrosütő vásárlására, akkor energiát takarít meg, mivel ennek előnyös tulajdonsága, hogy magában az ételben fejleszti a meleget, nem kell az edényt felmelegíteni. Pl. a fagyasztóból kivett ételt gyorsan, ízveszteség nélkül melegíthetjük fel.

Mikrohullámú sütőkkel kapcsolatos kérdésekről átfogó képet itt találhatnak!

...kuktafazék vásárlására, energiát takaríthat meg: a nagynyomású edényben harmadrésznyi energiával, háromszor gyorsabban fő meg az étel. S eközben még a tápanyagok sem tudnak elillanni a zárt edényből. Így itt is igaz: energiatakarékos és egészséges!

... PÉNZT ÉS ENERGIÁT TAKARÍTHAT MEG!

 

Tudta? hogy...

...a légkeveréses sütőben 20-30%-kal gyorsabban és 50-60%-kal kevesebb energiafelhasználással lehet az ételeket elkészíteni, mint hagyományos sütőben.

...a légkeverés és a grill funkció együttes használata zárt sütőajtóval szintén energiamegtakarítást eredményez.

...légkeveréses sütésnél egyszerre több tálcában is készíthetünk ételt anélkül, hogy az ízek összekeverednének. Ez jelentős idő- és energiamegtakarítást eredményez.

...sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert ez hő- és ezáltal energiaveszteséggel jár. Csökkentsük tehát a nyitogatást a minimum szükséges alkalmakra.

...energiát takaríthatunk meg, ha a sütés vége előtt 5-10 perccel kikapcsoljuk a sütőt, mert ilyenkor is még sokáig elég meleg, célszerű ezt is a sütés részeként kihasználni.

...a főzőfelület használata akkor gazdaságos, ha a munkafelület tiszta, mert ilyenkor a legjobb a hőátadás. Ezért a főzőfelületet tisztán kell tartani. Az odaégett szennyeződést a főzőlap rövid bekapcsolásával le kell égetni, majd nedves ruhával eltávolítani.

...az edény feneke legyen jó állapotban, ne legyen se homorú, se domború. Homorú fenekű edény használatakor fedő használata esetén is 50%-kal nő az energiafogyasztás.

...mindig használjunk fedőt. Fedő nélkül az energiafogyasztás 280%-kal is több lehet.

...kukta használatával az idő- és az energiamegtakarítás 30-50% is lehet.

...kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz az étel hosszabb idő alatt, de kevesebb energiafelhasználással készül el.

...előbb kell kikapcsolni a főzőlapot, és csak később levenni az edényt. A lap a kikapcsolás után még 5-10 percig melegít, ezt is érdemes kihasználni.

Ne feledjük, hogy ha kevesebb energiát fogyasztunk, nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük!

Mit kell tudni a tűzhelyekről…?

Egy kis történelem

A tűz felfedezésével az ember megteremtette a konyha legősibb formáját, majd hamarosan az ehhez tartozó kezdetleges eszközöket. Az utolsó 100 évet leszámítva gyakorlatilag nem változott a főzés technológiája, a legalapvetőbb konyhafelszerelés évtizedekig a tűzhely volt. A változást a villamos energia gyakorlati alkalmazása hozta. Ez azonban nem a tűzhellyel kezdődött. Az első, gyakorlatilag használható villamos főző- és sütőkészülékek, a kenyérpirító és a kávéfőző már 1893-ban piacra kerültek Amerikában. Ezeket követte 1907-ben az első mosógép és a porszívó, és csak 1909-ben került piacra az első villamos tűzhely.

Mi a villamos tűzhely? olyan főzőkészülék, mely legalább két főzőlapot és egy sütőt tartalmaz

Elektromos tűzhelytípusok
  1. lábon álló tűzhelyek (mindig egybeépítve a sütő és a főzőlap)
  1. teljesen elektromos tűzhelyek (elektromos sütő és elektromos főzőlap)
  1. kombinált készülékek (elektromos sütő és gázüzemű főzőlap)
  1. beépíthető tűzhelyek (a sütő és a főzőlap elválik, akár külön-külön, de egymás alá is beépíthetők)

 

Főzőlaptípusok
  1. gázégővel ellátott főzőlap – a tartószerkezet tűzzománcozott acéllemez vagy rozsdamentes lemez
  1. masszázs, peremes főzőlap – a tartószerkezet tűzzománcozott acéllemez vagy rozsdamentes lemez
  1. sugárzó, üvegkerámia főzőlap – a tartószerkezet maga az üvegkerámia, melynek általában rozsdamentes kerete van
  1. indukciós főzőlap – a tartószerkezet üvegkerámia, melynek általában rozsdamentes kerete van

 

A főzőlapok munkafelülete a hőenergiát az edénnyel, illetve az étellel hővezetés, hősugárzás és konvekció (hőátadás) útján közli. Attól függően, hogy a hőközlési módok közül melyik van túlsúlyban, beszélünk hővezetéssel és sugárzással működő főzőlapokról.
Túlnyomórészt hővezetéssel működnek a hagyományos masszázs főzőlapok. Általában sugároznak a sugárzó fűtőtestek, melyekhez üvegkerámia főzőlapot alkalmaznak. Külön csoportba tartoznak az üvegkerámia főzőlapok alá épített indukciós fűtőtestek.

A masszázs főzőlapok

A masszázs főzőlapokon belül megkülönböztetünk normál, megemelt teljesítményű/ gyors/rapid főzőlapot (ez vékonyabb és a közepén piros kör van, és hőmérséklet-korlátozó rendszerrel van ellátva), valamint automata (12 fokozatú) főzőlapokat.

A masszázs főzőlapoknál a teljesítményt a fűtőkörök száma és a fokozatok száma befolyásolja.

 

Sugárzó, üvegkerámia főzőfelület

Az üvegkerámia alapanyagát 1700 °C-on olvasztják és homogenizálják, majd az így kapott anyagot 1400 °C-on méretre hengerelik és egy hűtőkemencében, előírt program szerint normál szobahőmérsékletre hűtik. Ezután a lemezeket méretre vágják, végül 900 °C–on beégetik az üvegbe.
Az üvegkerámia lemezvastagsága 4,5-5 mm, remek fizikai jellemzőkkel. A hőtágulási együtthatója gyakorlatilag elhanyagolható. Ennek következtében a szélsőséges hőmérséklet-különbségeket is elviseli: 700 °C-ot tartósan, 800 °C-ot lökésszerűen. Az üvegkerámia anyaga áttetsző, az infravörös sugarakkal szemben jó áteresztő képességű, vertikális irányban jó, horizontálisan rossz hővezető képességű (ezért a jelölt főzőfelület mellett gyakorlatilag nem melegszik a lap).
Maradékhő-kijelzés: a főzőlap kikapcsolása után még meleg marad a főzőfelület, ezt jelzi mindaddig, amíg a hőmérséklete kb. 70 °C alá csökken.
Edényfelismerő automatika: csak akkor és addig kapcsolja be a főzőlap fűtőtestét, amikor és ameddig edény van a főzőlapon. (Korszerű formában még az edény méretét is érzékeli.) Fontos tudni viszont, hogy csak fémedényre reagál, műanyag, kerámia vagy túl kis méretű edényt nem képes felismerni.
Gyermekzár: biztonsági funkció, mely lehetővé teszi, hogy a gyermekek ne tudják bekapcsolni a főzőlapot

Indukciós fűtőtestek üvegkerámia főzőlaphoz
Indukciós főzéskor a hő közvetlenül az edényben keletkezik, a hő legnagyobb részét az étel veszi fel és a főzőfelület csak az edénytől vesz át meleget, de gyakorlatilag hideg marad. Az edényben létrehozott hő az edény fizikai tulajdonságainak, valamint az edény alakjának és a mágneses térben való elhelyezkedésének a függvénye.
Fontos tudni, hogy indukciós főzéshez csak mágnesezhető edény használható, alumínium vagy rozsdamentes acéledények, továbbá üveg vagy kerámiaedények nem. (Kivételt képeznek azok a rozsdamentes edények, melyek olyan háromrétegű fenékkel készültek, melynek középső rétege mágnesezhető acéllemez.)

 

A masszázs, a sugárzó üvegkerámia és az indukciós főzőlapok összehasonlítása

A masszázs főzőlapoknak jelenleg az alacsony áruk az egyetlen előnyük. Az ilyen főzőfelülettel ellátott tűzhelyek számára ez teszi lehetővé a versenyt az üvegkerámia főzőlappal ellátott tűzhelyekkel szemben. Hátrányuk, hogy lassabban melegednek fel, így több energiát is fogyasztanak.
A piacot jelen pillanatban az üvegkerámia lapos tűzhelyek uralják. Jó fizikai paramétereik (gyors hővezetés, minimális hőtágulási együttható), valamint praktikus funkcióik (maradékhő-kijelzés, edényfelismerő automatika) miatt korszerűbb és energiatakarékosabb üzemelést biztosítanak.
Az indukciós főzőlapok másfél-kétszer gyorsabban melegítik fel az ételt, mint bármilyen más tűzhely, beleértve a gázüzemű főzőlapokat is. Így ezek ma a legkorszerűbb és legenergiatakarékosabb főzőlapok, ugyanakkor ezek a legdrágábbak a piacon.

  gázüzemű hagyományos (masszázs) sugárzó üvegkerámia indukciós üvegkerámia
hőszabályozhatóság legkevésbé gazdaságos minél több fokozat és fűtőkör, annál gazdaságosabb gazdaságos gazdaságos
felfűtési idő hosszabb hosszabb (a gyorslapnál rövidebb) rövidebb legrövidebb
főzési idő közel azonos közel azonos közel azonos rövidebb
energiafelhasználás legkevésbé gazdaságos gazdaságosabb, mint a gáz, de az elektromosok között a legkevésbé hatékony gazdaságos leggazdaságosabb
praktikus funkciók (pl. maradékhő-kijelzés, gyerekzár) nincs nincs van van
ár legolcsóbb olcsóbb, mint az üvegkerámia drágább legdrágább

Energiafogyasztás szempontjából fontos tudni, hogy egy tűzhely energiafogyasztásának kb. 80%-a jut a főzőlapra és csak kb. 20%-a a sütőre.

A sütők

  1. hagyományos, túlnyomórészt hősugárzással működő sütő (itt egy időben több sütőlemezt egymás alatt nem lehet elhelyezni)

  1. légkeveréses sütő (ez a sütő teljes keresztmetszetében homogén légáramlást biztosít, mely lehetővé teszi, hogy egy időben egymás alatt több sütőlemezt is használjunk). Ezen sütők előnye, hogy a sütés hőmérséklete, a sütési idő, és ezáltal az energiafelhasználás is kisebb, mint a hagyományos sütőknél.


A sütők hőmérséklet-szabályozásának két fajtáját különböztethetjük meg: a teljesítményszabályozást (fokozatok szerinti szabályozást) és a fejlettebb hőmérséklet-szabályozást (°C szerinti szabályozást).
Egyes ma kapható korszerű sütők rengeteg olyan funkcióra is képesek, melyek megkönnyítik a háziasszonyok életét. Nagytöbbségük a hagyományos sütés mellett grillezést is tud, van, amelyik gőzpárolást is. Ez utóbbi olyan kíméletes elkészítési mód, mellyel zöldségeket, halakat, húsféléket készíthetünk 40-100 °C között.
Ma már amiatt sem kell aggódnunk, hogy sütés után hogyan tisztítsuk ki a sütőt: a modern készülékek öntisztításra képesek. Két ilyen eljárás ismeretes: a katalitikus öntisztítás és a pirolitikus öntisztítás.
Az első olyan vegyi folyamat, amelyet valamilyen katalizátor vált ki. Ez a katalizátor a sütő belső felületének speciális zománc bevonata. A katalizátor 200-300 °C-on a levegő oxigénjével a szennyeződést vegyileg átalakítja. Az átalakított és visszamaradt részecskék már csak lazán tapadnak a sütő falára, azokat könnyű eltávolítani.
A pirolitikus eljárás lényege az anyagok hő hatására történő felbontását jelenti. Ez ma a legfejlettebb öntisztító technológia.

Villanytűzhely üzembe helyezése

Abban az esetben, ha a villamos főző, sütő készülék üzemeltetését határozza el, vagy a meglévő készülékét szeretné modernebb, jobb hatásfokú készülékre cserélni, javasoljuk, hogy a vásárlás előtt keresse fel a helyi Áramszolgáltató fogyasztói irodáit. Munkatársai díjmentesen tájékoztatják Önt arról, hogy milyen műszaki feltételekkel kell Önnek rendelkeznie ahhoz, hogy a kívánt készüléket zavartalanul üzemeltethesse.

A villamos főző és sütő (tűzhely) készülékek hálózati vezetékének és azok védelmének kiépítését csak szakember végezheti el az érvényben lévő szabványok, technológiák, valamint a Kommunális és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzata alapján.