Az egyik legkedveltebb hobbi a bélyeggyűjtés

Az embernek rengeteg hobbija és szabadidős tevékenysége lehet. Attól függően, hogy milyen beállítottságúak vagyunk más-más hobbikat választunk magunknak. Vannak, akik az extrémsportokat szeretik, vannak, akik az állatokat és vannak, akik gyűjtenek valamit.

Bármit gyűjthetünk, sokan mégis a bélyeget választják

Gyűjthetünk érméket, szalvétákat, könyveket stb. Az egyik legkedveltebb gyűjteni való azonban mégis a bélyeg. Hatalmas kultúrája van már a bélyeggyűjtésnek és rengeteg ember űzi. A bélyegek, mint ahogy szinte minden gyűjthető dolognak, az értékét a ritkasága adja. Azoknak a daraboknak rendkívül megugrik az ára, melyekről kiderül, hogy már csak néhány van belőlük.

Sokat érhet továbbá például egy hibásan nyomtatott, vagy hibásan vágott egyed is. Érthető, hogy a különböző színes minták magukkal ragadják az embereket és teljesen érthető az is, hogy ilyen sokan űzik ezt a hobbit. A bélyegek anyagi érétkén felül rengetek hivatkoznak az eszmei értékükre is, ami pénzben sokszor nem is kifejezhető.

Különlegesen ritka példánynak számít például egy 1847-es mauritiusi darab, melyre „bérmentesítve” helyett, tévedésből a „postahivatal” szót nyomtatták rá. Ha egy kis szabadidőnk engedi, járjunk utána ennek a sokak által tévesen unalmasnak titulált hobbinak és talán minket is egy-kettőre magával ragad.

Ajánlott cikkek