Mi a különbség az OLED és a QLED tévék között?

televízió

Új TV-készülék kiválasztásakor számos fontos paramétert kell figyelembe venni. Leggyakrabban a vásárlókat elsősorban a képernyő mérete és felbontása érdekli, de egyre többen figyelnek a képernyőn megjelenő színvisszaadásra is.

Néhány eszköz élénkebb színeket kínál, míg mások mélyebb feketéket. Az elmúlt években olyan fogalmak váltak népszerűvé, mint az OLED és a QLED.

Mit jelentenek valójában és miben különböznek ezek a technológiák?

Mi az az OLED?

A legtöbb modern televízió rendelkezik OLED technológiával felszerelt képernyővel. Ez egy olyan kijelzők osztálya, amelyek kis LED-eket használnak. Az „O” betű azt jelenti, hogy a LED-ek szerves vegyületekből készülnek.

A legfontosabb különbség a LED és az OLED kijelzők között az, hogy az utóbbiakhoz nincs szükség további háttér világításra. Ebben az esetben minden pixel önmagában bocsát ki fényt.

Ennek a funkciónak köszönhetően, az ilyen képernyős televíziók gyakorlatilag végtelen kontrasztot kínálnak, így a kivetített kép élénk színekkel és nagyon mély feketével rendelkezik.

Sőt, az OLED TV-ket különösen a játékosoknak ajánlják, mivel a lejátszás során nagyon kevés a képernyőn megjelenő késés. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kontraszt változatlan marad akkor is, ha nagy szögből nézi a képernyőt.

Ez rendkívül fontos, mert a kutatások kimutatták, hogy a legtöbb ember nem közvetlenül a képernyő előtt ülve nézi a tévét. Az LCD TV-k nagy részének hátránya van, amely összefügg a kép torzulásával a megtekintés során. Az OLED TV-vel ez a probléma nem fordul elő.

Mi az a QLED?

A QLED technológiát a Samsung találta ki és szabadalmaztatta, ezért megtalálható a koreai gyártó legtöbb tévékészülékében. A névben szereplő „Q” betű a Quantum Dots technológiából származik.

Ezek nanokristályok, amelyek a TV háttérvilágítási elemei és a színszűrők közé vannak felszerelve. Nekik köszönhetően a képernyő kiváló minőségű képeket jelenít meg élénkebb színekkel. A gyakorlatban ez a technológia közelebb áll az LCD tévéknél alkalmazott technológiához, de nem szenvedi az elavult képernyőkre jellemző hátrányokat.

A QLED tévék modernebb és továbbfejlesztett folyadékkristályos (LCD) képernyők. A képernyők ezen osztályának legnagyobb előnye elsősorban a pontos színvisszaadás. A Samsung teljes mértékben lefedi a DCI-P3 színpalettát, amely sokkal szélesebb, mint az sRGB (16,78 millió árnyalat).

Azt is meg kell jegyezni, hogy a QLED TV-k sokkal fényesebbek, mint az OLED-ek. Ez a kiegészítő háttérvilágításnak köszönhető, ezért különösen erősen megvilágított helyiségekben ajánlottak.

Érdemes megemlíteni a képernyők hosszabb élettartamát, valamint a mátrix kiégésének alacsony esélyét.

OLED vagy QLED? Melyik tévét válasszuk?

Az OLED TV és a QLED TV közötti választáskor néhány fontos különbséget kell megjegyezni.

A legnagyobb az a képernyő háttérvilágítása.

Az OLED TV-kben mindegyik LED önállóan világít, míg a QLED panelekben a LED-ek a mátrixot a Quantum Dots szűrővel világítják meg. Sőt, a QLED mátrixú tévék jobb HDR-t (nagy dinamikus tartományt) kínálnak. Ne feledjük, hogy a QLED tévék sokkal vékonyabbak és íveltek is.

Az OLED televíziók tökéletes és mély feketéket és nagy kontrasztot eredményeznek. A kép simább az alacsony késésnek köszönhetően. Ez a technológia nagyon vékony televíziók gyártását teszi lehetővé.

Ajánlott cikkek