Miért szeretünk zenét hallgatni?

zenehallgatás

A zene inspiráló művészet, amely nagy hatással van az érzésekre. Ennek az az oka, hogy az emberi agy ugyanaz a része érzékeli, amely felelős az érzelmekért. A zene a harmónia és a szépség igényéből fakad, és egy módja annak, hogy áthidaljuk a valóság korlátját.

Az évszázadok során minden osztály ember fellépett, hallgatta és szerette a zenét. Ez mindenkinek szól, de nem mindenki egyformán érzékeli. A hallgatók ízlése eltérő, ezért minden hallgatónak van egy bizonyos típusú zenéje.

Az életkor előrehaladtával a zene preferenciái megváltoznak. Az idősebb hallgatók nem tudják elfogadni a fiatalok „furcsa” preferenciáit. A korkülönbség mindenképpen szerepet játszik a zenei műfaj kiválasztásában. A zenei ízlés nem objektív fogalom, így a zenéről vitatkozni értelmetlen. Még a családon belül sem lehet teljes egyetértés a zenei ízlésben.

Miért hallgatunk zenét?

A zene segíti az embert abban, hogy jobban és másképp érezze magát, mert közvetlenül befolyásolja az érzelmeket. Az Ír Egyetem tanulmánya szerint minden korosztály számára előnyös a zenehallgatás.

A fiatalabbak számára a zene segít a szocializáció, a memória javításában és a kiegyensúlyozott temperamentum kialakításában. Az ízlésbeli különbséget az emberek különböző vágyai és törekvései diktálják. A zene nemcsak elősegíti a belső harmóniát, hanem javíthatja az emberi test létfontosságú jeleit is.

Milyen előnyökkel jár a zenehallgatás vagy játék?

Egészséges hatás

A zene javítja az ember egészségét, ha megfelel a temperamentumának és állapotának. Az orvostudománynak szoros kapcsolata lehet a zenével, és néhány országban a zenét valójában a kórházakban használják a gyógyulási folyamat támogatására.

A művészet előfeltétele lehet a belső attitűdökkel harmonizáló érzések megjelenésének, és hogy az ember elégedettséget és egyensúlyt tapasztaljon. Általában a boldog és vidám ember az energikusabb zenét részesíti előnyben, míg a szomorú ember inkább a melankolikusabb zenét, hogy megnyugtassa.

Értelmi képességek fejlesztése

A hangszeren játszó gyermekek olyan tulajdonságokat fejlesztenek ki, mint az érzékenység, az absztrakció, a memória, a térbeli és motoros orientáció és a figyelem. Ezeket a folyamatokat kognitívnak nevezik, és megkönnyíthetik az olyan tudományágak észlelését, mint a számítástechnika, a matematika és az idegen nyelvek , amelyek fokozott figyelmet és nagyobb memóriát igényelnek.

Könnyebb koncentráció

Néhány ember számára a zene segít koncentrálni. Ez főleg azokra a munkákra vonatkozik, amelyek nem kapcsolódnak a gondolkodási folyamatokhoz, például írók, fordítók, programozók, tudósok stb., Amelyek teljes koncentrációt igényelnek.

A legtöbb szakma azonban nagy hasznot húzhat a zenehallgatásból, mert növeli a termelékenységet, és csökkenti az unalom és a fáradtság érzését. Ideális társ a munkában olyan szakmákhoz, mint a szabók, építők, gyári munkások, tenyésztők, mindenféle áruk gyártói, cukrászok és így tovább.

A kreatív szakmával rendelkező emberek, például építészek és művészek számára a zene segíthet megoldani egy nehéz feladatot a diffúz térbeli gondolkodás javításával. Aktiválja az agyközpontokat.

Hogyan befolyásolja a zenehallgatás az egészséget és a jólétet?

Az anya hangja a leggyengédebb és legélénkebb zene a baba számára. Ez a hang képes a vegyi anyagok felszabadulását vagy csökkentését okozni a szervezetben – például a kortizon szintjének csökkentésével a gyermek stresszszintje is csökken.

Felnőtteknél a zene helyettesítheti az anya hangját a gyermek számára . Befolyásolja a vérnyomást, a pulzusszámot, és akár az izomfeszültség változását is okozhatja. Természetesen nem mindenki egyformán reagál az azonos típusú zenékre, de az e területen végzett kutatások bizonyítják előnyeit a fájdalom és az idegi feszültség kezelésében.

Valójában a zene a második legerősebb ok arra, hogy a szeretet után erős érzelmeket érezzen. Képes fokozni a szomorúságot, megnyugtatni és irritálni, felvidítani és így tovább.

Ajánlott cikkek