8 érdekes tény a búvárszivattyúkról

A búvárszivattyú olyan szivattyútípus, melyet búvármotorral láttak el, és a fúrt kutak vízének mozgatására használható. Mivel napjainkban egyre többen választják a kertes házakat, ezért összeszedtünk 8 olyan érdekességet, melyek erre a gépre vonatkoznak.

8 érdekesség a búvárszivattyúk világából

1. A búvárszivattyú nem képes az olyan szennyvizek vagy szennyezettvizek továbbítására, melyekben lebegő darabkák úsznak. Erre a szennyvízszivattyú vagy a szennyezettvíz-szivattyú való.

2. A búvárszivattyúnál alul található a motor, felette pedig a hidrotest és a lapátok. Hogy a motor ne melegedjen túl, ahhoz nem elég csak vízbe lógatni az eszközt, hanem át is kell rajta haladnia a folyadéknak. A víz a hidrofejen át áramlik, így hűti le a motort is.

3. Ezeket a gépeket akár több száz méterrel a vízszint alá is elhelyezhetjük, mely attól függ, hogy a gyártó a termék specifikációjában mit határoz meg.

4. A búvárszivattyúnál nem csak a teljesítményt, árat, kinézetet stb. kell megnézni, hanem annak a kútnak a tulajdonságait is, ahol felhasználjuk. Figyelemmel kell lenni a kút maximális vízadására, és ehhez kell méretezni a szivattyút.

5. A búvárszivattyú a hosszúsága és a keskeny keresztmetszete miatt csőszivattyúnak vagy mélykúti szivattyúnak is hívják. Nem azonos azonban a merülőszivattyú, az egy más kialakítási szivattyútípust jelöl.

6. Minden szivattyúnak van kondenzátora. A belső kondenzátoros típusoknál ez a komponens a motorban található, a külső kondenzátorosnál viszont a modell testén, az indító dobozban. A külső kondenzátoros szivattyúnál néha hiányzik az indító doboz, ennek kiválasztásához és felszereléséhez megfelelő szakértelem szükséges.

7. A búvárszivattyú egy fontos jellemzője az emelőmagasság, hiszen ez mutatja, hogy mekkora nyomástértékre képes az adott modell. Az emelőmagasság egytizede a maximális zárónyomás Bar-ban, a jelleggörbe segítségével pedig kiszámolható, hogy a termék az adott méteren mennyi vizet tud szállítani.

8. A vízben található homok nagyban befolyásolja a búvárszivattyú élettartamát. Minél több a homok a kút vízében, annál inkább tönkre mehet a gép hidraulikája, mivel sokkal többet kopik azonos munka esetén.

Ajánlott cikkek