Honnan érkezett a jazz?

A zene fontos része életünknek. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy azon kapta magát, hogy dallamtapadása van, azaz, hogy nem tud megszabadulni egy zene dúdolásától.

Többé-kevésbé tisztában vagyunk a zenei műfajokkal, de legalább a legnépszerűbbeket biztosan ismerjük: Pop, Rock, Elektronikus, Blues, Jazz stb. Érdekes megfigyelni, hogy egyes műfajok hogyan is alakultak ki.

A jazz igazi amerikai zene

A Jazz zene az Egyesült Államokból származik, ahol eredetileg az ott élő afroamerikaiak játszották és hallgatták, ám napjainkban már igen széleskörben elterjedt. A Jazz dallama mind európai, mind afrikai elemeket tartalmaz, de leginkább az európai irányzat a domináns.

Ezeken kívül, a többi műfajtól igencsak eltérve, fontos eleme az improvizáció. Az improvizáció be nem gyakorolt, azonnali előadásmódot jelent. A legtöbb Jazz zenét az improvizáció formálja, még az előadás közben is és pont ez adja a szépségét.

A műfaj kialakulásában nagy szerepet játszottak a New Orleans-i zenészek, akik felhasználták a Blues mély érzelmi világát, az európai népzenéket és a fekete spiritualitást. A Blues és a Jazz kéz a kézben fejlődtek és formálták egymást, miközben mindkettő megtartotta a maga jellegzetes vonásait.

Ajánlott cikkek