Tech

A kutya szocializálásának fontossága

Sokan úgy döntenek, hogy új kutyát vagy kölyökkutyát hoznak az otthonukba. Ha a kiképzést illetően nem is kell mást tenni, a megfelelő szocializáció az egyik legfontosabb dolog, amit új, szeretett társáért tehet. A jól szocializált kutya nagyon fontos. A megfelelő szocializáció segít a kölyökkutyáknak abban, hogy magabiztos kutyákká nőjenek fel. Ez lehetővé teszi számukra, hogy túl sok probléma nélkül legyenek az emberek és ismeretlen kutyák közelében.

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy egyes kutyák egyszerűen nem szeretik a többi kutyát vagy embert. Lehet, hogy felnőtt korukra már csak ilyenek lesznek. Történetesen én sem kedvelek minden embert, akivel találkozom, és nem is várom el a kutyámtól, hogy minden kutyát vagy embert kedveljen, akivel találkozik. Azonban elvárom tőle és a többi kutyától, akit kiképzek, hogy viselkedjen, amikor más kutyák vagy emberek közelében van. Ha megtanítjuk nekik a viselkedés különböző módjait, az megváltoztathatja a szemléletüket, ahogyan a dolgokat látják. A legjobb dolog, amit tehet, hogy megelőzi a problémát, mielőtt az kialakulna.

A legtöbb kutya azért reagál negatívan vagy „agresszívan”, mert fél. Ahhoz, hogy segítsünk a kutyának leküzdeni a félelmét, időre, türelemre és következetességre van szükség. A pozitív megerősítési technikák a legjobbak, mert nem akarjuk, hogy a kutya valami negatívumot társítson valamihez, amitől már fél. Emiatt a sokkoló nyakörv, a csípőnyakörv és a fojtónyakörv nem ajánlott, és valójában a kutya visszafejlődését okozhatja.

A kutyák szocializálása az emberekkel

Az emberektől való félelem kialakulásának megelőzése érdekében kezdje azzal, hogy új kedvencét elviszi egy helyi boltba. Ha a kutyája nem fél, vagy nincsenek problémái más kutyákkal, akkor választhat egy kisállat-kereskedést, de egyébként álljon csak egy bevásárlóközpont vagy élelmiszerüzlet bejárata előtt. Ha a kutyája óvatos az emberekkel és a kutyákkal szemben, lehet, hogy túl sok inger éri, ha beviszi egy kisállatboltba. Gondoskodjon arról, hogy legyenek Önnél jó minőségű jutalomfalatok, például apró hotdogdarabok, maradék hamburger, sajt, a vacsoráról megmaradt csirke vagy pulyka. Mindenféle testalkatú, méretű és etnikumú férfi, nő és gyermek adjon a kiskutyának vagy kutyának egy-egy finomságot, miközben megsimogatja. Ha kutyája vagy kölyökkutyája kissé ideges, előfordulhat, hogy elbújik Ön mögé, vagy szorosan a földhöz görnyed, vagy a farkát a lábai közé húzza. Ebben az esetben csak sétáljanak el mellette az emberek, és simogatás nélkül dobáljanak neki jutalomfalatokat.

A szemkontaktus nagyon ijesztő lehet, ezért ügyeljen arra, hogy az emberek ne vegyék fel a szemkontaktust, amikor a félős kutya mellett sétálnak el. Ezzel pozitív asszociációt kezd kialakítani, amikor a kutya idegenek közelében van. A súlyosabb reakciók, például a nyúlkálás, harapdálás és morgás esetén mindenképpen forduljon trénerhez. Ha hetente többször is pozitív módon kiteszi kutyáját az emberekkel való találkozásnak, elkezdheti látni, hogy a kölyökkutyája vagy kutyája izgatottan várja az emberek közelségét.

A kutyák szocializálása más kutyákkal

A kutyák más kutyákkal való szocializálása egy kicsit trükkösebb lehet, különösen akkor, ha kutyájának eleve problémái vannak más kutyákkal. Ismét egy profi kutyatréner segítségét kérném. Ahhoz, hogy megelőzze a kutyáktól való félelem kialakulását, a kölyökkutyának pozitív játszótársa kell, hogy legyen sok különböző fajtájú kutyával és nagy kutyával is. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a kiskutya hozzászokik a kis kutyákhoz, de amikor a nagy, játékos dán dog sétál be a sarkon, a kiskutya teljesen kiborul.

Segíthet a kölyökkutyának, hogy magabiztos felnőtté váljon, miközben más kutyák között van, ha csatlakozik egy kölyökkutyáknak szóló csoportos tanfolyamhoz. Ismét győződjön meg róla, hogy a kiképző a pozitív megerősítési technikákban, például a klikker-tréningben hisz. A legtöbb csoportos tanfolyam nemcsak az alapvető engedelmességet tanítja, hanem az óra utáni játékidőt is biztosítja. Egy másik dolog, amit tehet, hogy a kiskutyája csatlakozik egy kutyás napközi otthonhoz. Győződjön meg róla, hogy maga is megnézi az intézményt, hogy megtudja, egyetért-e azzal, ahogyan bizonyos helyzeteket kezelnek, például ha kitör a verekedés. Lássuk be – a kutyák közötti viták előfordulnak, még a legjobban szocializált kutyáknál is. Nekik is lehetnek vitáik, akárcsak nekünk. Azonban általában sokkal gyorsabban túllépnek a vitán, mint mi, emberek.

Nemcsak a kölyökkutyáknak tesznek jót a csoportos foglalkozások és a kutyás napközik, hanem a félénk, felnőtt kutyáknak is. Lehetővé teszik a kutya számára, hogy pozitív játékidőt töltsön más kutyákkal, miközben felügyelet alatt áll. Megfelelő szocializációval máris útban van egy boldog, magabiztos felnőtt kutya és hosszú évekig tartó, élvezetes társunk lehet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük