Belvíz – Sokfelé van készültség, de még nőhet az elöntött területek nagysága

Bár jelenleg is sokfelé van belvízvédelmi készültség elrendelve az országban, a meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan tovább fog nőni az elöntött területek nagysága.

Jelenleg 44 szakaszon van belvízvédelmi készültség

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapjának csütörtöki adatai szerint jelenleg az országban 44 szakaszon van belvízvédelmi készültség: 33 szakaszon a legenyhébb, elsőfokú, de 11-en másodfokú készültség van érvényben a belvíz miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön agrometeorológiai előrejelzésében azt hangsúlyozta: a folytatásban újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a következő napokban várhatóan növekednek a belvizes területek, főleg az Alföldön. Kifejtették: a múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte az időjárást. A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 milliméter közötti csapadék – hó vagy eső – hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a Tiszántúlon. Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egyméteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

A következő héten is változékony időjárás várható

A meteorológiai szolgálat azt írta: a következő egy hét során is változékonyan alakul az időjárás, ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek Magyarország fölött is átvonulnak. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn. Főleg esőre lehet számítani, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat.

Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 milliméter csapadék is hullhat. Ugyanakkor megjegyezték: „az előrejelzés bizonytalansága nagy”, ezért érdemes folyamatosan figyelni a legfrissebb előrejelzéseiket. (MTI)

Ajánlott cikkek