Tech

4 ok, ami miatt kialakulhat a dugulás

Rettenetesek kellemetlen, ha dugulás alakul ki. Olyankor találkozhatunk vele, ha nem oda való dolgok kerülnek a csatornába vagy lefolyókba, és elzárják a szennyvíz útját. A lerakódás felfogja a víz áramlását, ezért előbb lelassul, majd teljes dugulás alakul ki.

Ebben a cikkünkben 4 olyan tényezőt ismerhetünk meg, ami a dugulás kialakulásáért lehet felelős.

1. Zsíros szennyeződéses

Ez a típusú dugulás a konyhai lefolyóban alakulhat ki. Ételek főzésénél olajat és zsírt használunk, amelyek a mosogatás során a lefolyón keresztül távoznak. Amennyiben nem alkalmazunk megfelelő hőmérsékletű, elegendő vizet és tisztítószert, ezek a zsírok lerakódnak a cső falán és egy idő után teljesen képesek elzárni azt.

A hőmérséklet csökkenésével a zsír megszilárdul és a felhalmozódás megkezdődik. Ezért is fontos meleg vízzel mosogatni. Emellett az is fontos, hogy a sütéshez használt olajat ne öntsük a lefolyóba, várjuk meg míg kihűl, töltsük bele egy befőttesüvegbe vagy palackba, és helyezzük a kukába. Ma már le is lehet adni a hulladékgyűjtő szigeteken, és sok iskola is gyűjti az udvaron a használt zsiradékot, melyből bioüzemanyagot készítenek.

2. Pelenka, törlőkendő, tampon, tisztasági betét

A címben szereplő használati eszközök egyike sem szabadna, hogy a lefolyóba kerüljön. A víz hatására ezek megduzzadnak és teljesen elzárják a folyadék áramlását.

Amennyiben ezek közül valamelyik okozza a dugulást, mindenképpen forduljunk szakemberhez, mivel az eltávolításukhoz segítség kell. Ha például Budaörsön lakunk, és beírjuk a keresőbe a duguláselhárítás Budaörs kifejezést, akkor nagyon sok találatot kapunk. Itt elegendő kiválasztani a nekünk szimpatikus szakit, majd megkeresni, és elmondani neki a problémát.

Annak érdekében, hogy az ilyen fajta dugulást elkerüljük, helyezzünk egy kukát a WC mellé, és abba dobjuk a tisztasági dolgokat.

3. Idegen tárgy, ételmaradék

Sokan azt hiszik, hogy az ételmaradék simán lemegy a WC-n. Ez viszont tévhit, a WC dugulások elképesztően nagy részét okozzák az oda felelőtlenül beleöntött ételmaradékok.

Duguláskor azt is ellenőrizni kell, hogy a WC illatosító nem szorult-e bele a lefolyóba, ez ugyanis szintén vezető ok a toalett dugulásainál.

4. Haj és testszőrzet

A tisztálkodás során természetes, hogy hullik a haj és a testszőrzet. Ezek mind képesek lerakódni, és a rendszeres karbantartás miatt összegyűlhetnek.

Havonta távolítsuk el a fennakadt lerakódásokat, így megelőzhetjük a nagyobb dugulás kialakulását. Ha pedig már elkéstünk vele, akkor keressünk meg egy duguláselhárító szakembert a weboldala kapcsolatfelvétel menüpontján keresztül, és bízzuk meg az elhárítással.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük