napelem
Tech

A napenergia korunk tiszta energiaforrása

Van egy igen érdekes számítás a napenergiával kapcsolatban. Elméletben, ha meg tudnánk csinálni, hogy a földünkre érkező napsugárzás 100 százalékát hasznosítsuk, akkor a Föld egy éves energiaszükségletét 1 óra alatt megtermelhetnénk.

Ebből látható, hogy döbbenetes energia áll rendelkezésünkre, mely évezredek alatt sem fogy el.

Folyamatos fejlődés

A napelemeknek számos előnye van, rövid és hosszú távon egyaránt. Mivel már évek óta felhasználjuk ezt az energiaforrást, egyre több a kedvező tapasztalat ezzel kapcsolatban. Az idő elteltéven ugyanis sikerült egyre jobb technológiát kialakítani a felhasználásra, folyamatos a fejlődés, egyre olcsóbbá válik az előállítás, nagyobb a hatékonyság.

Függetlenség

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy így az energia szolgáltatóktól függetlenedhetünk, mert saját energia szükségletünket mi magunk termeljük meg. Szinte bárhol megteremthetjük ennek feltételeit. Sajnos a mai körülmények között erre egyre nagyobb szükség van.

Télen egyelőre a mi éghajlatunkon még szükség van kiegészítő energiaforrásra, de az év jelentős részében dúskálhatunk az ingyen áramban.

Ha a saját napelem rendszerünk által termelt energiát használjuk, az áremelkedések ebből a szempontból sokkal kevésbé fognak minket érinteni.

Kiépíthetőség, karbantartás

Szinte bárhol létrehozható egy modern, napelemes ház. Vidéken, tanyán épp úgy, mint a nagyobb településeken, városokban, mert a nap mindenhol süt, de meg kell találni a leginkább ideális körülményeket.

Gyakorlatilag a rendszer karbantartást nem igényel, mert ebben az eső és a szél segítségünkre lesz, lemossa, lefújja a szennyeződést a panelekről. Bőven elég, ha évente egyszer-kétszer ránézünk az inverter kijelzőjére, és ellenőrizzük az energiatermelés mértékét, ütemét.

A rendszer leginkább érzékeny pontja az inverter, egy évtized környékén ezzel szoktak problémák adódni. Ilyenkor szó lehet a cséréjéről vagy a javításáról is. Mindenképpen érdemes megbízható márkát választani, hogy minél tovább bírja ez a nélkülözhetetlen részegység.

A legtöbb napelemekkel foglalkozó cég kínál kalkulátort, a SolarSide Kft. napelem ár kalkulátora például nagyon részletes, és könnyen használható. Mindig érdemes kalkulálni, mielőtt belevágnánk egy új projektbe!

Elektromos fűtés, elektromos autó, környezetvédelem

Napelemes házunkban nyugodtan áttérhetünk az elektromos fűtésre, mely korszerű, könnyen szabályozható, környezetbarát megoldás. Használata nem függ a gázellátástól sem.

Az elektromos autók is egyre nagyobb tért hódítanak, mert nem fogyasztanak üzemanyagot, feltöltésük sem jelent problémát, ha napelemes házunk van.

Ráadásul valóban zölddé válhat az otthonunk, nem csak a környezetét, de az energiafelhasználását is tekintve. A napelemek felszerelésével teszünk a bolygónkért, miközben pénzügyileg is jobban járunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük