só
Tech

A só és gyógyító tulajdonságai

A sóterápia nem újdonság, bár az utóbbi években népszerűvé vált. Még a görögök és a rómaiak is készítettek sófürdőket különféle betegségek leküzdésére.

A haloterápia, ennek a terápiának a hivatalos neve, a görög „halas” szóból származik, amely sót jelent.

A haloterápia kezdete a 19. századra tehető, amikor a lengyel orvos, Dr. Felix Bochkowski észrevette, hogy a sóbányákban dolgozók meglehetősen jó egészségnek örvendenek, nem szenvednek asztmától és egyéb légúti betegségektől.

1839-ben a lengyelországi Wieliczkát gyógyhellyé alakította. A sóbányákat a sókitermelésen kívül gyógyításra is használják, a haloterápia pedig világszerte egyre népszerűbb.

Úgy tartják, hogy a só az ekcémától az asztmáig szinte mindent meggyógyít. De tényleg így van?

Kétféle sóterápia létezik – nedves és száraz

  • A nedves sóterápia sóöblítést, sófürdőt és egyebeket foglal magában, míg a száraz sóterápia a levegőben szétszórt sórészecskék belélegzését foglalja magában, ami előfordulhat sóbarlangokban vagy a híres sószobákban, amelyek sokkal könnyebben megközelíthetők. A nedves sóterápia magában foglalja a sóoldattal végzett gargarizálást, a sós víz ivását, a sóoldatban való fürdést, az orr sóoldattal történő öblítését.
  • A száraz sóterápia – A barlangterápia természetes sóbarlangokban zajlik, amelyek azonban nem túl gyakoriak, és kissé nehezebben hozzáférhetők. A száraz sóterápia legegyszerűbb és legolcsóbb módja a sószobák látogatása. Bennük ugyanaz a hatás jön létre, de inkább mesterséges, mint természetes környezetben. A halogenerátornak nevezett eszköz mikroszkopikus méretű részecskékre őrli a sót, és kiengedi a szoba levegőjébe, amit aztán belélegzünk. Ezek a sórészecskék felszívják a méreganyagokat és az allergéneket a légutakból, és így megtisztítják azokat. A sórészecskék hasonló hatással vannak a bőrre, felszívják a baktériumokat és a számos betegségért felelős szennyeződést.

Kutatás ebben a témában nem túl sok, de azt állítják, hogy a haloterápia segít az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a bronchiectasia, a bőr ekcéma és mások elleni küzdelemben.

A só jótékony tulajdonságainak egy másik módja az otthonában elhelyezhető sólámpák használata. Ezek a lámpák himalájai sóból készülnek, és állítólag majdnem ugyanolyan egészségügyi előnyökkel járnak, mint a haloterápia – légutak kitisztítása, relaxáció, még jobb alvás.

Mint mindennek, a haloterápiának is lehetnek mellékhatásai, bár biztonságos eljárásnak tartják, amelyet leggyakrabban gyermekeknél alkalmaznak. A mellékhatások közé tartozik a köhögés és a fejfájás.

Még ha a sóterápia előnyeit nem is igazolják és nem támasztják alá tudományos kutatások, a sókamrában vagy sóbarlangban való tartózkodás nagyon pihentető élmény lehet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük