Tech

Miért hasznos egy iratrendező otthon?

Te is jártál már úgy, hogy elromlott a még garanciális okostelefonod, és mindent megtaláltál, csak ennek a számláját és jótállási jegyét nem? Ugye, hogy milyen dühítő és kellemetlen? Nem kell keresgélned, kutatnod, ha rendben tartod hivatalos és nem hivatalos irataidat, papírjaidat, dokumentumaidat. Elegendő lesz belenézned a sorba rakott színes iratrendezők egyikébe, és máris kiemelheted a „jótállási jegyek” piros színű címkével ellátott genothermből.

Rendszerezés felső fokon

Többféle módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy rendszerezzük iratainkat, okmányainkat. Beletehetjük azokat felirattal ellátott dossziéba, majd a dossziékat tarthatjuk egy dobozban akár a szekrény tetején is.

De sokkal szebben fog mutatni, ha egy külön polcos szekrényben tartjuk, igényesen csoportosítva. Ehhez iratrendezők sokaságára lesz szükségünk. Ha nagyon tudományosak akarunk lenni, vezethetünk egy Excel táblát is a könnyebb kereshetőség érdekében, de nem szükséges. Az viszont nagy segítség, ha mindegyik tároló külsejére is felírjuk, hogy mit tartunk benne.

Mit és mennyi ideig érdemes megőrizni

Örökre meg kell őrizni a személyes iratokat, okmányokat, végzettséget igazoló bizonyítványokat, diplomákat, anyakönyvi kivonatokat, orvosi zárójelentéseket, oltási könyveket, kezeléseket igazoló papírokat. Gyermekeink irataira, orvosi papírjaira kiemelten figyeljünk, hiszen ezeket is nekünk kell megőrizni.

Az adózással kapcsolatos bevallásokat és kitöltésük alapjául szolgáló bizonylatokat elévülési idejükig tartsuk meg, de utána se siessünk a kidobással. Ugyanez vonatkozik a garanciális papírokra, számlákra – amíg tart a szavatosság, jótállás, tartsuk meg.

Az olyan számlákat, blokkokat is érdemes eltenni, amihez nem tartozik jótállás, viszont esetleg cserélni kell. Például ha kiszakad a vásárolt ruhadarab, vagy használhatatlanul összemegy, mikor kimostuk, esetleg a méret nem megfelelő, akkor a blokk ellenében pár napig még reklamálhatunk.

A közüzemi számlákat és azok befizetését igazoló csekkeket is őrizzük meg minimum egy évig.

Tárolás

A különféle irat típusokat tegyük külön mappába, és azon belül személyenként csoportosítsuk. Ehhez használhatunk elválasztó lapokat, színes címkéket, egyéb jelölőket. Fülecskéket is ragaszthatunk a genothermes tasakok szélére a könnyebb megtalálhatóság érdekében. A közüzemi számlákat is fajtánként, azon belül havonta különítsük el.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük