Az atomóra, és működése

a pontos idő egy divatos órán

Az idő, másodperc, perc, és az óra – mindenkiben felmerült már melyik lehet az az óra a világon, amely mindenki számára a pontos időt jelzi. Vannak, akik óvatosabban bánnak az idővel, és van, aki folyton elkésik mindenhonnan, de van, hogy csak úgy repül az idő.

Az idő, mint fogalom régóta velünk él, a másodpercre pontos idő meghatározására pedig csak pár évtizede van lehetőségünk.

A világ egyik legpontosabb időmérő eszközeként az atomórát tartják számon. Ez az óra a pontos idő meghatározásához az atomok rezgésszámát használja fel a pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát pedig számlálóba vezetik, amely másodpercet ezáltal pedig a belőle származtatott nagyobb időegységeket is mutatja.

Az első atomórával már a 20. század elején kísérleteztek

Az első atomórákkal már a 20.század elején kísérleteztek, de az első igazi atommal működő órát Louis Essen építette Angliában 1955-ben, ami elindította a folyamatot nemzetközi egyetértéssel a másodperc meghatározására. 2004 augusztusában mutatták be először az atomóra első, kicsinyített változatát, amely a korábbiakhoz képest 1:100 méretű. A készülék 75 milliwatt energiát igényel így mindösszesen egy akkumulátorról is működtethető.

A hétköznapokból ismert rádióvezérelt órákat gyakran összetévesztik az atomórákkal viszont ez a típus nem saját magának állítja elő a pontos időt, helyette rádióhullámokat használ, amit az atomórák állítanak elő. Viszont, abból a szempontból helyes a megnevezés, hogy abban az esetben amikor a vétel naponta történik, az ilyen óra a tényleges nemzetközi atomórák általi pontos időt mutatja így sokkal jobb a pontossága más órákhoz viszonyítva.

Az, hogy az emberek az idő bűvkörében élnek kétségtelen, épp ezért német kutatók itterbium atomokkal kísérleteznek, ami még ennél is nagyobb lehetőséget biztosít a pontos idő meghatározására. Ha valóban sikerül nekik a még csak kísérleti fázisban fellelhető új óra, elérhetővé válik, hogy több milliárd év leforgása alatt sem késsen egy óra sem, amire pedig a részecskefizikában vagy különböző eszközök kalibrálásában, de akár a tudományos kísérleteknél is nagy szükség lehet.

Ajánlott cikkek