Így érdemes porszívót választani – Tippek a legjobb porszívó megtalálásához

porszívó

Előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikor a porszívó felmondja a szolgálatot. Ez történhet a vásárlás után egy évvel, két évvel, de akár tíz vagy húsz évvel is. Lehet, hogy emlékszel még a nagyi szovjet „Rakéta” porszívójára, sőt, az is lehet, hogy még ma is azt használod. Azonban nem biztos, hogy az, ami akkor jó volt, ma is az, hiszen sem az energiatakarékosság, sem pedig a porszűrés nem volt annyira szem előtt. A következő sorokban megnézzük, hogy milyen szempontokat érdemes fontolóra venni, ha porszívóvásárlásról van szó!

A porszívó típusa – az igényeidhez igazodjon!

Ma három fő porszívótípust különböztetünk meg:

  1. Hagyományos porszívók: ezek állnak a „testből”, a csőből és az általában cserélhető porszívófejből.
  2. Álló porszívók: ma már gyakran akkumulátoros kiszerelésben érkeznek, külsőre egy nyúlánk test, porgyűjtő tartály és a fej alkotja.
  3. Robotporszívók: a legmodernebb porszívótípus. Általában programozhatók, időzíthetők, sőt, gyakran akár telefonos alkalmazáson keresztül is irányíthatók.

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az egyes típusoknak?

A fenti típusoknak mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket fontos figyelembe venni, ha új készüléket szeretnél választani. A következőkben négy elemet veszünk górcső alá:

  1. Ár
  2. Teljesítmény
  3. Hatékonyság
  4. Porgyűjtő

Ár

Nem érdemes szerénykedni, mind tudjuk, hogy a vásárlások 90%-ban az ár adja a döntési folyamat során átgondolt szempontok 85%-át. A jó hír az, hogy mindenből van megfizethető árfekvésű. A rossz hír pedig, hogy gyakran messze van egymástól az ár-érték arány, akár olcsó, akár drága eszközről van szó. A hagyományos porszívók esetében a drágább készülékek gyakran olyan extra funkciókkal vannak ellátva, mint a nedves porszívózás vagy a digitális kijelző. Az álló porszívók között is vannak eltérések – kerülhet ugyanannyiba egy morzsaporszívó, mint egy normális teljesítményű akkumulátoros készülék. A robotporszívók pedig már nem a sci-fi kategóriába tartoznak: akár egy normál porszívó áráért vehetünk ilyen kis eszközt.

Teljesítmény

Abban nem nagyon van vita, hogy a hagyományos jellegű porszívók nyújtják a legnagyobb teljesítményt, igaz, ezek nem mindennapi használatra vannak tervezve, hiszen macerás folyton húzkodni ezeket jobbra-balra a lakásban, és a polcokat, aljakat nem nagyon tudjuk elérni velük. Ha minden nap porszívózol, vagy szeretnéd hogy gyorsan és kényelmesen menjen, akkor a hagyományos helyett érdemes egy akkumulátoros (így nincs kábelráncigálás) állót, vagy egy programozható kis robot porszívó venni.

Hatékonyság

A porszívóknál sem a méret a lényeg. Lehet egy gép 2500 Wattos teljesítményű, ha a kialakítása miatt nem tudsz a kanapé alá nyúlni vele, vagy nem lehet sarkokat tisztítani vele. Nincs tökéletes választás: amit szívóerőben a hagyományos jellegű porszívó tud, azt az álló porszívó a kényelemmel és a praktikummal (sok típust úgy gyártanak, hogy morzsaporszívóként is használható) kompenzál, míg a robotporszívó kényelmet, praktikumot nyújt, bár a sarkokat neked kell kitisztítani utána. A hatékonyságnál a szűrőt is fegyelembe kell venni: a HEPA már alap, részleteket mindig találsz a leírásban.

Porgyűjtés

A porzsákos készülékek hasznosak tudnak lenni – csak ne kellene őket kiüríteni. Ha új porszívót keresel, akkor inkább a tartállyal felszerelteket keresd, mivel azok ürítése és tisztán tartása végtelenül egyszerűbb. Ha ragaszkodsz a porzsákhoz, akkor pedig keress olyat, amihez plusz zsákot, és papírzsákot is találsz.

Ajánlott cikkek