Csodálatos látnivaló a Pisai Ferde Torony

A világok sok nevezetesség és híres látnivaló van, de mind közül az egyik legkiemelkedőbb a Pisai Ferde Torony.

A torony egy fehér márványcsoda

Ez az érdekesség Olaszországban található, Pisa városában. Maga a torony gyönyörű szép, teljes egésze fehér márványból áll a tetejétől a lábazatig. A torony aljánál a falak majd négy méter vastagságúak, a tetején valamivel vékonyabbak. Nyolc emeletből áll, így a magassága eléri az ötvennégy métert is, és ha fel akarnánk jutni a torony legtetejére, háromszáz lépcsőfokot kéne lebirkóznunk.

De mégis mennyire ferde a ferde torony?

Az építmény teteje közel öt méterrel tér ki a függőlegestől, azaz, ha a torony széléről leejtenénk egy kavicsot, az öt méterre lenne a torony lábától a földre érkezéskor. Pontosan nem lehet tudni, hogy mitől dőlt meg a torony, de találgatások vannak.

A legészszerűbb és legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy a talaj gyenge szerkezetű homok, ami nem igazán bírja/bírta el a torony súlyát. A harmadik emelet építése közben kezdett el dőlni, ekkor a terveket kissé módosították, de az alapvető koncepciót nem vetették el és folytatták az építkezést, melynek eredményét a mai napig megcsodálhatjuk.

A Pisai Ferde Torony a mai napig rengeteg turistát és látogatót vonz magához, teljesen érthető módon, hiszen egy rendkívüli épületről van szó.

Ajánlott cikkek