Amerikában sem volt mindig egységes a fizetőeszköz

Mint a legtöbb országnak, így az Amerikai Egyesült Államoknak is megvan a saját pénzneme. Az Európai Unióban vannak/voltak törekvések arra, hogy a tagállamoknak egységes pénzneme legyen, azaz az Euró, ami részben meg is valósult. Ám Amerikában sem volt ám mindig is egységes a fizetőeszköz.

A kezdetekben minden állam saját pénzzel rendelkezett

A kezdetekben a papírpénznek különböző méretei és mintái voltak, attól függően, hogy melyik államban állították ki. A bankjegyek ma már szabályozva vannak, és növekvő sorrendben lehetnek: 1, 2, 5, 10, 10, 50, 100 dollárosok.

Mindegyik címlet egységes, jól felismerhető külsővel rendelkezik és mindegyik tartalmazza a „kötelező” elemeket. A bankók mindegyikének a közepén egy-egy amerikai politikus/történelmi személy szerepel. A jobb oldalon található egy színes pecsét, mely általában zöld, de különleges esetekben lehet kék, piros, arany vagy barna. Ez a hamisítás megnehezítését szolgálja.

A régebbi generációs pénzeken a pecsét mellett közvetlenül megtalálható volt a bankjegy sorszáma is, mely egyetlen esetet leszámítva mindig azonos színű volt a pecséttel. Vannak olyan különleges bankók, melyeket sárga pecséttel és kék sorszámmal láttak el. Ezekből a kormány olyan dolgokat finanszírozott, melyekre nem igazán büszke. Feltételezhetjük, hogy tervben volt egy későbbi forgalomból való kivonás, illetve érvénytelenítés, ám ez nem történt meg.

Az USÁ-ban még nem vontak be pénzt

Az Amerikai Egyesült Államokban még nem vontak be pénzt, azaz bármilyen az állam által nyomtatott bankjeggyel fizethetünk, függetlenül attól, hogy mikor és melyik államban készült. Így hát egy 1850-ben nyomtatott 1 dollárossal pontosan ugyanannyi mindent vásárolhatnánk egy üzletben, mint egy 2021-ben nyomtatottal, de mégis kinek lenne szíve egy több, mint 150 éves pénzt a névértékén becserélni?

Érdekes a dollárhoz köthető tény, hogy mindegyik bankjegyen kimutatható 0,001%-ban a kokain jelenléte.

Ajánlott cikkek