Kultúra

Hogyan kezdjünk el gombászni?

Ha szereted a gombát és még ráadásul afféle erdőjáró is vagy, itt az ideje felcsapni gombásznak! Na persze, csak a megfelelő körültekintéssel, különben igazán nagy baj is lehet belőle. Gombászni fantasztikusan jó élmény, az embert tényleg elkapja a “harci láz”.

Amikor kimész az erdőbe túrázni, eleinte csak a fákat nézed, a még előtted álló úticélt, a kilométereket, no meg a hátizsák elemózsia készletét. Aztán egyszer csak már többet is észreveszel a környezetedből, az apró virágokat, rovarokat, és – a mindenfelé kikandikáló gombákat.

És ekkor megszületik benned az elhatározás, hogy bizony legközelebb választasz egyet az online rádiók közül, beteszed a füledbe a füles, majd hozol magaddal valamit, amibe felszeded a gombákat. Remek gondolat!

Azonban mielőtt valami komoly probléma adódik, tudni kell néhány fontos alapszabályt. Először is, nejlon zacskóba nem szedünk gombát! Az élvezeti értéke is erősen romlik, és ráadásul annyira összefülled, összetörik, hogy akár meghatározásra alkalmatlan lesz.

Nyugodtan szedj le minden látott gombafajból egy-két darabot, előtte fotózd le ahol nőtt, hogy meg tudd majd mutatni a szakellenőrnek! Mert alapszabály, de aranyszabály – mindent meg kell mutatni a gombaszakellenőrnek!

Magyarországon a szakellenőröknek nem kell fizetni, ha piacra, vagy csarnokba mész bevizsgáltatni a gombát, és ez egy igen ritka adomány, mivel nem nagyon van olyan ország, ahol ez megadatik.

Mikor található sok gomba?

Tulajdonképpen az évnek minden szakaszában tudsz felszedni gombát, ha volt némi eső. Az őszi gombaszezont sok gombász várja, hiszen ilyenkor igazán bőséges terméssel áld meg minket a természet.

A legfontosabb, hogy tanuld meg felismerni a legmérgezőbb gombákat Magyarországon! ha kell, ezerszer is tanuld meg, hogy melyik a gyilkos galóca! Na hallgass a városi legendákra, hogy pl. amelyik gombát megrágta a csiga, az ehető.

Nos, a gyilkos galócát kimondottan szereti a csiga, azonban az emberre kimondottan halálos, elég egy apró falatka belőle és megtörténik a tragédia. Azért is veszélyes, mert a gyilkos galóca amúgy jó ízű, és sajnos nem azonnal jelentkeznek a tünetek. Mire azonban megjelennek, már sokszor késő. Tehát, ne a közösségi médiában kérdezgessük, hogy ehető e, mert felelős ember fényképről tányérba nem határoz! Szakellenőr, szakellenőr, szakellenőr!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük