tetoválás
Kultúra

A tetoválás jelentése

Ahány ember, annyi személyre szóló jelenése lehet egy tetoválásnak. Manapság nagyon színes a paletta és bármit magára varrathat az ember. Mikor meglátunk egy tetoválást, általában semmit sem tudunk a mögötte rejlő történetről. Azonban vannak olyan tetoválások, amelyek univerzálisabb jelentéssel bírnak és ki tudjuk találni, hogy mit akar kifejezni a viselőjük.

A tetoválásoknak megszámlálhatatlanul sok alcsoportjuk és interpretációjuk létezik, ezért csak a teljesség igénye nélkül lehet felsorolni őket.

Ezek a leggyakoribb tetoválások

Csillagjegyek: A horoszkópra utaló tetoválás gyakori és arra utal, hogy viselője tudja, hogy milyen jellemű ember és elfogadta a sorsát.

Szakrális témák: A vallásos emberek kifejezhetik hitüket például rózsafüzért vagy keresztet ábrázoló tetoválásokkal. 

Oroszlán: Az oroszlán, mint a dominancia, önbizalom és bátorság szimbóluma egy főképp férfiak által kedvelt tetoválás.

Madár: A szabadságra vagy szabadon szárnyalásra utalhat a madár tetoválás.

Szív: A szív egy nagyon népszerű tetoválás és a szeretet jele. Sokszor férj és feleség együtt csináltatnak szív alakú tetoválást összetartásuk jelképeként vagy pedig egy elvesztett hozzátartozó emlékére is készülhet ilyen tetoválás.

Pillangó: A megújulást és átalakulást szimbolizálja a pillangó. 

Sárkány: A sárkány világszerte népszerű tetoválás, de kultúránként változó, hogy mit szimbolizál. A keleti mitológiában a sárkány egy szent. Kínában már a kezdetektől hatalmas sárkánykultusz volt, ami ma is tart. Ezzel szemben az európai néphagyományban a sárkány inkább a gonosz szimbólumaként jelenik meg.

Félhold: A félhold tetoválás főleg nők körében népszerű, mert utalhat a nőiességre, a titokzatosságra és a ciklikus megújulásra.

Nap: Ez a tetoválás a lobbanékonyság és magabiztosság szimbóluma.

Keleti nyelvek: Közkedvelt az egzotikum miatt 1-2 szót vagy kifejezést keleti nyelveken tetováltatni. Ez arra utal, hogy az illető nyitott más kultúrákra és általában mélyebben érdeklődik a spiritualitás iránt.  

Tűz: A tűz a szenvedély és erőlteljes érzelmek szimbóluma, de jelképezheti a szenvedést is.

Csillagok: A csillagok általában a céltudatosságra utalnak, mert az ilyen tetoválást olyan emberek preferálják, akik a csillagokig is elmennének, hogy megvalósítsák a céljaikat.

Virágok : Minden virág mást jelképez. A rózsa a szenvedély jelképe, míg a liliom egy visszafogottabb motívum. A lótuszvirág is közkedvelt tetoválás, ami a megújulás vagy spirituális megvilágosodás jelképe, de akár a jógára is utalhat.

Nonfiguratív: A nonfiguratív tetoválások is nagyon népszerűek, de ezeket esztétikai okokból készítettik az emberek. Inkább díszítés, mint jelkép, mert nem fejez ki konkrét mondanivalót.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük