Óraátállítás 2022 során – mikor lesz és honnan ered?

órák

A nyári időszámítást (vagy „nyári időt”, ahogyan a világ számos részén ismerik) azért hozták létre, hogy jobban kihasználjuk a nyári hosszú napfényes órákat. Amerikában november első vasárnapján tekerik vissza az órákat, hogy visszatérjenek a normál időhöz.

De mi a helyzet Magyarországon? Mielőtt kitérnénk rá, elmeséljük a történetét.

Honnan jött a nyári időszámítás? Miben hasznos?

Az ötletet először Benjamin Franklin javasolta egy esszében 1784-ben, majd 1907-ben az angol William Willett prezentálta a brit parlamentnek. Az Egyesült Államokban azonban csak 1966-ban vált bevett gyakorlattá.

A nyári időszámítást eredetileg az USÁ-ban vezették be az első és a második világháború idején, hogy kihasználják a hosszabb nappali órákat és energiát takarítsanak meg a háborús termeléshez.

A második világháború utáni években az egyes államok és közösségek önállóan dönthették el, mit kezdenek a helyzettel, folytatják-e az órák áthúzását vagy sem. Ez azt eredményezte, hogy néhány km különbség mellett eltérhetett az időzóna, ami zűrzavart okozott. Ezért a Kongresszus 1966-ban elfogadta az egységes időről szóló törvényt, amely szabványosította a nyári időszámítás hosszát az országban.

Európa és az óraátállítás 2022 során

Európában, így Magyarországon is a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. A déli féltekén, ahol a nyári szezon decemberben kezdődik, a nyári időszámítást decembertől márciusig ismerik.

A nyári időszámítást támogatók azt vallják, hogy amellett, hogy csökkenti a bűnözést és az autóbaleseteket, a nappali órák meghosszabbítása az energiamegtakarítást is javítja, mivel lehetővé teszi az emberek számára, hogy kevesebb energiát használjanak fel vállalkozásaik és otthonaik megvilágítására. Ellentétes tanulmányok azt állítják, hogy a nyári időszámítás alatt megtakarított energiát ellensúlyozza a nagyobb energiafelhasználás a sötétebb őszi és téli hónapokban.

A gyakori viták és mérlegelések mellett óraátállítás 2022 folyamán is lesz, a nyári időszámítás 2022. március 27-én kezdődik, amikor hajnali 2-ről 3-ra állítjuk az órát. A téli időszámítást 2022. október 30-án állítjuk vissza, hajnali 3 óráról délután 2 órára.

Ajánlott cikkek