Tippek kezdő SUP-vásárlóknak!

Kajak, vízibicikli, vitorlás, búvárkodás, kitesurf – ezek a vízi tevékenységek már senkit sem lepnek meg. A tóparton tartózkodva azonban manapság lehetetlen nem észrevenni az evezés szerelmeseit egy jellegzetes deszka társaságában. Régen még szokatlan látványt nyújtott egy SUP-os, de manapság már senki nem döbben meg egy ilyen képtől. De mi az a SUP? Honnan jött ez az evezős valami, és mi az oka egyre növekvő népszerűségének? Hogyan kezdjük el a kalandot ezzel az egyszerű és kivételesen zseniális találmánnyal? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a rövid útmutatóban.

A SUP szó a Stand Up Paddle rövidítése, ami szó szerint állva evezést jelent. Nehéz ennél kifejezőbb nevet találni ennek az egyszerű és nagyon kielégítő sportágnak. Feltételezhető, hogy ez a fajta aktivitás a világ egyik legrégebbi tevékenységéből, a vadászatból származik. A Közel-Kelet, Afrika vagy Hawaii őslakossága közönséges, durván profilozott deszkákat és egyenes evezőket használt, főleg horgászathoz. Modern formájában elsősorban az amerikaiaknak köszönhetően vált népszerűvé, akik Hawaiin járva el voltak ragadtatva a szigetlakók azon tehetségétől, hogy szörfdeszkákkal navigálják a tenger hullámait. A legjobb dolog a SUP-ban, hogy mindenki űzheti. Kezdve az idősektől a felnőtteken át egészen a legfiatalabbakig, akiknek természetesen gondviselőik állandó felügyelete alatt kell állnia. Az életkor, a nem, a testfelépítés és a képességek itt nem játszanak szerepet. Az egyetlen dolog, ami számít, az a hajlandóság, hogy megtapasztalhasd a kalandot, és tanulhass valami újat. Az úszás ismerete minden bizonnyal segít abban, hogy bátrabban és hatékonyabban tedd meg a kezdeti lépéseket, de ennek hiánya sem tántoríthat el, hidd el, közben majd azt is megtanulod.

Mielőtt belevágnál a SUP-os expedíciódba, érdemes utánajárni, mit nem lehet nélkülözni a parttól távolodva. Ne feledd, hogy mielőtt úgy döntenél, hogy saját komplett felszerelést vásárolsz, bérelheted is, hogy első körben lecsekkolhasd, hogyan is érzed magad ebben a sportágban.

Szóval mire lesz szükséged?

Érdemes preferenciáidnak, készségeidnek és képességeidnek megfelelően megejteni a SUP vásárlás procedúráját. A póráz megakadályozza, hogy túlzottan eltávolodj a deszkától, ha vízbe esnél. A mentőmellény viselete viszont az úszni nem tudó felnőtteknél és gyerekeknél mindenképpen szükséges. Azok, akik tapasztaltabbak és jártasabbak a vízzel, maguk dönthetik el, hogy szükségük van-e rá, vagy enélkül is megvan a kellő biztonságérzetük.

Ajánlott cikkek