CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Porszívózás, háztartási kisgépek
Amit a porszívókról tudni érdemes...
Milyen legyen...?

Ha porszívót szeretnénk vásárolni, a boltban három típussal találkozhatunk: találunk kerekes, kézi és robotporszívót. Ma a gurulós modell a leginkább „menő”. Általában porzsákban gyűjtik a port, de előfordulhat köztük nedves porszívó is.

A kézi porszívók hasonlóan működnek, mint a guruló porszívók, csak kisebb helyett foglalnak el. A gurulós modellek előnye, hogy munka közben csak a porszívó csövét kell tartanunk, a porszívótest a földön helyezkedik el, és azt húzzuk magunk után.

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyernek a robotporszívók, amelyek egy szenzor segítségével követik a falak és berendezési tárgyak vonalait, és maguktól porszívóznak ki. Elindítás előtt beprogramozhatjuk, milyen szisztéma szerint menjen körbe a lakáson. Kerek formájuk miatt ezek a készülékek a sarkokban nem tudnak porszívózni. A robotporszívók általában porzsák nélkül készülnek.

Porzsákos vagy porzsák nélküli?

Újabb szempont a vásárláshoz: porzsákos vagy porzsák nélküli készüléket válasszunk? A kérdésre nincs egyértelmű válasz, van, aki az egyiket, van, aki a másikat preferálja. A porzsák készülhet papírból vagy textilből. Az utóbbi biztoságosabb, és praktikusabb. A jó minőségűekben kiszakadás elleni betét (védelem) is található, így a felszívott üvegcserép, szeg sem tépi ki a porzsákot. A papírzsákot csak az első telítődésig tudjuk használni, de a kiüríthető textil porzsákoknál higiéniai szempontból előnyösebb. A leghigiénikusabb megoldást a zárt rendszerű, eldobható textil porzsák jelenti. Némely porzsák belsejét az éles tárgyaktól (pl. Lego darabok, szögek) egy alumínium színű perforált fóliaréteg óvja meg. A higiéniáról a por számára szinte áthatolhatatlanul vastag speciális szövet gondoskodik.

A porzsák nélküli porszívóknál a gép egy műanyag tartályba gyűjti a szemetet. Ez nem használódik el, így ürítése és tisztítása egyszerű. A portartályos készülékek között kétfélét különböztetünk meg, attól függően, hogy a gyűjtőtartály száraz vagy vizes – utóbbinál a levegő a vízen keresztül van szűrve. A vizes tartályt a lefolyóba vagy a toalettbe öntve szabadulhatunk meg a felhalmozott portól. Az ilyen ürítésnél kevesebb az esély arra, hogy a por visszaszálljon a levegőbe, míg a száraztartályos megoldást egyszerűen a szemetesbe öntve, esetleg utána kiöblítve tisztíthatjuk. A vizes porszívók általában drágábbak, de sokan erre a típusra esküsznek. A vízszűrős légtisztító készülék a vízen keresztül megszűri a levegőt, majd a szűrés után kibocsátja azt. A padlón és bútorokon túl a lakás, ház vagy iroda belső levegője is tisztább lesz, a nemkívánatos allergén szennyeződések, mint a por, penészgombák, pollenek, mikroporok, atkák és az atkaürülék már a szeparációs tisztítás során a víztartályban kicsapódnak, elnyelődnek.

Ezt a légszűrési eredményt a jó minőségű, száraz rendszerű textilzsákos porszívók is elérik.

A levegő páratartalma is megnő, ezáltal frissebb lesz, ami nemcsak kellemesebb érzés, de egyes légúti betegségekben szenvedőknek ez egyenesen elengedhetetlen.

Mekkora teljesítmény?

Vásárláskor fontos megnéznünk, mekkora a készülék szívóteljesítménye.

(A nagy villamos teljesítményfelvétel önmagában még nem jelent jól, hatékonyan tisztító porszívót! A villanymotor hatékonysága, a vákumot előállító járókerék kialakítása, a levegővezetés útvonala, a szűrőrendszer kialakítása, a szívócső és a tartozékok minősége és kialakítása együtt döntik el, mennyire jól "szív", azaz tisztít egy porszívó. Egy hatékonyan kialakított 1600 W-os porszívó sokkal alaposabban, hatékonyabban tisztíthat, mint sok másik 1800, sőt 2000 W-os készülék.)

Ha nagy lakásban, nagy családdal, esetleg háziállatokkal élünk, érdemes nagyobb szívóteljesítményű porszívót választanunk, ha viszont csak egy-két személy lakik kisebb helyen, akkor megteszi egy gyengébb teljesítményű készülék is. Háztartási porszívók esetében a szívóteljesítmény 300 és 700W között mozoghat – de a készülékekre általában nem ezt a számot írják, hanem az úgynevezett maximális teljesítményt (a katalógusokban, tájékoztatókban természetesen megtalálhatjuk a szívóteljesítmény értékét is). A szívóteljesítmény nem egyezik meg a motorteljesítménnyel. A megfelelő porszívó kiválasztásakor meghatározó tényező lehet, hogy milyen a padló, hiszen padlószőnyegnél erősebb szívóerejűt érdemes választanunk, míg parkettánál elég egy kisebb teljesítményű is. A fentebb említett maximális teljesítmény a motornak az a teljesítménye, amit a maximum fokozatnál, egy óra alatt lead a gép. Ez a motorteljesítmény, amit wattban (W) adnak meg. (Ami nem egyenlő a fogyasztással.)

A porszívók szívóerejének szabályozása történhet mechanikusan, elektronikusan vagy automatikusan. Mechanikus esetében a beállítás többnyire egy tekerőgombbal vagy mechanikus kapcsolóval történik, gyakran a szívócsőn van egy kis ablak, ennek a nyílásnak a méretét kézileg szabályozhatjuk. Az elektronikus szabályozásnál a szívóerőt egy mikrokapcsolóval állíthatjuk, esetleg egy csúszkával. Az automatikus szívóerő szabályozású készülékeknél a gép a légszállítás mennyiségéből szűri le, hogy mennyire szabályozza a szívás erősségét.

Levegőszűrés

Azt már tudjuk, hogy milyen szempontokra érdemes figyelni a kosz és a por felszívásakor. De mi a helyzet a készülékből távozó levegővel? A porszívóknál a kilépő levegő szűréséről is gondoskodni kell, ugyanis a por visszakerülhetne a levegőbe – ezért minden készülékben találni egy szűrőt.

A szűrő lehet HEPA, mikrofilteres, aktív szénbevonatú, higiénia, illetve S-osztályú szűrő. A HEPA-szűrőket (High Efficiency Particulate Air Filters = Nagy Hatékonyságú Részecske Levegőszűrő) laboratóriumok levegőszűrésére fejlesztették ki, ennek a legjobb a szűrése. Ez általában a porszívó hátuljában található, műanyagkeretes, harmonikahajtású papírszűrő. Ezekből létezik mosható vagy eldobható. A moshatóak körülbelül másfél évig jók. Az eldobható verziót 3 havonta cserélni kell. A HEPA-szűrő képes az allergiát és asztmát okozó porszemcsék kiszűrésére.

Active HEPA szűrő

Ez a levegőtisztító szűrő még a HEPA 12-es szűrési osztályba tartozó részecskéket is kiszűri. (pl. pollen, poratka), melyekre főleg az allergiában szenvedők nagyon érzékenyek. A szűrő aktív szénrétege arról is gondoskodik, hogy a kifújt levegő teljesen szagtalan legyen.

A mikroszűrő egy méretre vágható szövetlap. Ezt a porzsák mögé, a szűrőrácsra kell behelyezni, ami megvédi a motort a mikroportól.

Vannak aktív szén bevonattal ellátott szűrők is, amelyek – hasonlóan a HEPA-szűrőhöz – szintén műanyag keretbe helyezett papírszűrők, csak nagyobb az áteresztőképességük. Ezek akkor előnyösek, ha valaki állatot tart lakásban, ezek ugyanis megakadályozzák a kellemetlen szagok távozását.

Az S-osztályos szűrő a HEPA-filter továbbfejlesztett verziója, de kisebb az áteresztőképessége. A szűrőrendszereket 1-től 13-ig osztályozzák, az 1-es a legjobb érték.

Speciális tartozékok

Speciális feladatokhoz bátran használjuk a speciális porszívó tartozékokat! Például turbókefét az állatszőrökhöz, a szőnyegek, a szőnyegpadlók alapos tisztításához. Finom sörtéjű padlókefe szolgál az érzékeny faparketthez: speciális tartozék a komputer klaviatúra, hobby modellek, HiFi eszközök tisztításához, autóbelsőhöz; extra hosszú szívó és gégecső áll rendelkezésünkre a távolabbi helyek eléréséhez, lépcsőhöz.

Kefék különböző felületekhez

Padlókefe csempézett padlóhoz
Speciálisan padlólapok és strukturált keménypadlók ápolására fejlesztették ki. A két puha futógörgőn a kefe lágyan gördül és még a legfinomabb port is kiszívja a fugákból és résekből.

Parkett kefe
A parkett padlókefével kiválóan ápolható a nemes parketta és más, karcolódásra érzékeny kemény padló. A kefe hosszú, puha természetes szőrből készül, így a parketta felületét nem karcolja, hanem kíméletesen és alaposan tisztítja.

Turbókefe
A turbókefe a mélyebb szőnyegszálak között is összegyűjti a textilszálakat, bolyhokat, a haj- és szőrszálakat, mivel a porszívó egy, a szívófejben lévő vízszintes forgóhenger kefét is meghajt.

Kézi turbókefe
Kiválóan alkalmas kárpitozott bútorok, matracok, autósülések, padlószőnyeggel borított lépcsőfokok porszívózására. A porszívó szívóerejével forgatott henger alakú kefe még a legmakacsabb textíliákat és állati szőrt is eltávolítja.

Elektromos kefe csiptető kábellel
Mélytisztító hatásának köszönhetően kiválóan alkalmas nagyméretű és erősen igénybe vett szőnyegek és padlószőnyegek tisztítására. A vízszintesen forgó hengerkefét külön motor hajtja, mely biztosítja, hogy a kefe a beállított szívóteljesítménytől függetlenül mindig egyenletesen forogjon.

Akkumulátoros elektromos kefe (tölthető)
Energiatakarékos módon mozgás- és légnyomás felismeréssel rendelkezik, így bekapcsolt állapotban is csak akkor működik, ha a használó a kefét valamilyen szilárd felületen tolja.

Fűtőtest-tisztító kefe
Segítségével könnyen portalanítható a fűtőtest bordázata, a szellőzőnyílások és hasonló fugák.

Univerzális kefe
A hosszú, puha sörtékkel rendelkező kefe könyvespolcok, lapfűtőtestek, szegélylécek kényelmes portalanítására alkalmas.

Matrackefe
Kiválóan alkalmas az ágykeretek és a matrac vagy a kárpitozott bútorok párnái közötti nehezen elérhető rések tisztítására.

Szívóecset
Érzékenyebb, nem egyenletes felületű tárgyak, pl. stukkók porszívózásához javasolt. Műanyag sörtéből és természetes szőrből is kapható.

Allergia szívófej
Higiéniaszenzorral rendelkező átkapcsolható padlókefe, mely speciálisan légúti allergiások részére javasolt. Egy, az űrtechnológiából származó részecskemérő segítségével kijelzi, milyen a padló szennyezettségének mértéke.

Egyéb tartozékok, készletek

Kocsitisztító szett
Tökéletes megoldás a gépjárművek belső terének kitakarítására. A praktikus tartozékbőröndben megtalálható a kézi turbókefe, az extra hosszú fugatisztító és egy szívóecsettel kombinált mikrotömlő. A 3 m hosszú szívótömlő segítségével kényelmesen, a mozgás korlátozása nélkül takarítható az autó. A tömlőtartóval helytakarékos módon a falon is tárolható a szívótömlő.

Apró tárgyak tisztítókészlete
Ezt a tartozékkészletet speciálisan a kisebb tárgyak és nehezen hozzáférhető helyek (PC billentyűzet, HI-FI rendszer, modellvasút, stb.) tisztítására fejlesztették ki. Egy szívóecsettel kombinálható mikro tömlőből, mini fugatisztítóból, mini szívócsőből és hosszabbítóból áll, mindez egy elegáns dobozba csomagolva vásárolható.

Gégecső hosszabbító
A porszívó csöve ezzel a 3 m hosszú csővel helyettesíthető, így pl. a lépcső teteje is könnyen elérhető a porszívótest emelgetése nélkül.

Mire figyeljünk még porszívó vásárlásakor?

Végül érdemes figyelembe venni olyan szempontokat is, mint a készülék vezetékhossza (nagyobb helyiségekbe hosszabb vezeték kell), van-e rajta porzsáktelítettség kijelző; illetve hogy az összegabalyodást elkerülendő fel lehet-e automatikus csévélni a vezetéket. Esetleg érdekes szempont lehet még a szívócső kivitele, ez lehet: teleszkópos, bajonettzáras, valamint összedugható. Praktikussági szempontból a teleszkópos cső a legelőnyösebb, itt az egyes elemek ugyanis egymásba tolhatóak, így kevesebb helyet is foglalnak.

Tippek, trükkök porszívózáshoz

Mielőtt munkához látnánk, ellenőrizzük, hogy a porszívó jól szív-e, s ha nem, akkor nézzük meg, hogy a porzsák a helyén van-e, illetve ha megtelt, cseréljük, vagy ürítsük ki.

 • Ha a porszívózás megkezdése előtt egy kis mosószert felszívatunk, akkor a porszívózás után az egész lakás kellemesen fog illatozni. Ugyanez a hatás, ha néhány csepp illatos olajat csepegtetünk a porzsákra.
 • A lakásfestés után a kárpitozott bútorokat is alaposan ki kell porszívózni, ha szükséges tisztítógéppel vizesen kitisztítani.
 • Ajánlatos illat-kapszulát helyezni a porzsákba, ezáltal a lakás levegőjét a porszívózással egyidejűleg felfrissítjük.
 • A takarító eszközöknek - porszívó, partvis, felmosó vödör stb. - amennyiben módodban áll, szintén egy szekrényt, vagy tárolót alakíts ki az előszobában, illetve máshol.
 • A porszívót a takarítás befejezésekor szét kell szedni. Ellenőrizzük, hogy a szívócsövekben nem maradt-e valami, nézzük meg a porzsákot, ha szükséges cseréljük üresre, majd egy porronggyal töröljük le a külsejét.
 • Időnként (ha a használati útmutató mást nem ír, félévenként) a porszűrőt ki kell cserélni. Amennyiben ez nem történik meg egy idő múlva port fúj ki a porszívó, s nem lesz hatékony a porszívózás. Nem érdemes kimosni és úgy visszatenni, ugyanis mosás után már nem lesz ugyanaz, változik a szerkezete, nő a légellenállása, csökken a hatásfoka. Ki kell dobni (nem mosni) és újat betenni, mint az autó lég-, vagy olajszűrőjénél! Azok sokkal drágábbak, de ott fel sem merül az, hogy mossuk ki.
 • Szőnyegből az állatszőrt porszívózással és nedves ruhával távolíthatjuk el. A szőnyeget először alaposan kiporszívózzuk, majd puha, nedves ruhával vagy szivaccsal áttöröljük. Ha kutya vagy macska van a háznál, gyakrabban, de legalább hetente egyszer takarítsuk le a szőnyeget. Ha már állatszőrről van szó, a hatékony megoldás a turbókefe.
Egyéb háztartási eszközök

 • A kávé főzése egy villamos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon.
 • A kávéfőző alkatrészeit mindig eredetiekkel cseréljük, pótoljuk, mert csak ezzel garantálhatjuk a készülék biztonságos működését.
 • A kávéfőző belső részeire is kiválhat a vízkő. A készülékből ilyenkor is nehezen csöpög ki a kávé. Ezért fontos időnként az egész főzőt átmosni vízkőeltávolító vegyszerrel. Vízkőoldó híján erős ecetet is beleönthetünk. Igazán környezetbarát az ecetes vízkőoldó szer (Pl. Frogsch). Legalább egy napig hagyjuk állni, majd főzzük le, mint a kávét. Ezután tiszta vízzel többször mossuk át.

 

 • A kávéfőző szűrőt, kifolyócsövet, biztonsági szelepet használat előtt mindig tisztítsuk meg, mert eldugulás esetén főzéskor az egész készülék felrobbanhat. Ugyancsak robbanáshoz vezethet, ha a főzőt túlságosan finomra őrölt kávéval tömjük meg.
 • Ha a kávé nehezen és lassan jön ki a kávéfőzőből, célszerű a szűrőt lecserélni. Valószínű, hogy a szűrő lyukai a vízből kicsapódó vízkő hatására eltömődtek.

 

 • Sokkal kevesebb energia kell tojásfőzőben a lágy tojás elkészítéséhez, mint nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez.

 

 • Vízmelegítő bojler: ne tároljuk benne túl forrón a vizet. Az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt víz hatása kedvezőbb a melegvíz-tároló gazdaságos működésére és az élettartamára. A hőveszteség 60°C-os vízhőmérsékleten 53%, a vízkőképződés 26%. Ha a víz csak 40°C-os, a hőveszteség már csak 20% és kisebb a vízkőképződés.
 • Szobai párologtatóval a relatív nedvesség szabályozható, a nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is kellemes.

 

Légkondicionálók
Először gondolkodjunk, aztán klimatizáljunk...

A légkondicionáló készülékek nem csak a szoba hőmérsékletét csökkentik, de egyidejűleg a levegőt is megszűrik, valamint csökkentik a páratartalmat. A mobil klímaberendezés a fáradt levegőt egy ajtó- vagy ablaknyíláson keresztül a szabadba vezeti, ezzel szemben a split klímák két részből állnak, és a hőt egy fixen a teraszra, vagy ablakpárkány alá szerelt kültéri egységen keresztül vezetik el. A klímaberendezések a nagy nyári melegben hozzájárulnak a megfelelő, kellemes hőmérséklethez és komfortérzethez, de kétségtelen, hogy működtetésük jelentős energiafelhasználással jár. Ezért érdemes odafigyelnie a hűtendő helyiséghez legoptimálisabb készülék kiválasztására és annak átgondolt üzemeltetésére.

A mobil

Az olcsó itt sem jó… A mobil klímaberendezések hűtési teljesítménye nem túl magas – viszont a fáradt levegő szabadba vezetését szolgáló ablak- vagy ajtónyílás egyidejűleg a meleg visszaáramlásának is utat ad. Kielégítően jó hűtési teljesítményre csak a szakemberek által beszerelt, fixen telepített készülékektől számíthat.

Érdemes számolni...

A helyiség méretéhez válasszuk a légkondícionáló berendezést. Érdemes szakember segítségét igénybe véve tervezni. Ha túl nagy a berendezés, pazarol – ha túl kicsi, nem hűt eléggé. Vegyük figyelembe, milyen hatással lehet a külső időjárás, vagyis milyen tájolásúak az ablakok, milyen az épület hőszigetelése és a belső hőforrások (hőt bocsát ki a világítás, az elektromos berendezések és a bent tartózkodó személyek is). Más típusú klímaberendezés felel meg otthonra, irodába, vagy egy üzletbe.

Ne az utcát hűtsük...

Ha működik a klíma, legyen zárva az ajtó, az ablak. Ellenkező esetben a berendezés folyamatos csúcson járásra kényszerül és a kívánt hatás mégis elmaradhat.

Ráfázhat...

Ne legyen túl nagy különbség a külső és a belső hőmérséklet között, mert ha kimegy a túlklimatizált helységből, könnyen megfázhat. A hőmérséklet-különbség maximum 8 °C lehet.

Doromboló...

Amikor légkondícionálót tervezünk, gondoljunk az elkerülhetetlen zajára is. Ha hosszasan kell egy helyiségben lenni vele, különösen éjszaka, már zavaró lehet.

Klimatizálás – olcsón!

A legolcsóbb és legenergiatakarékosabb légkondi – az árnyék… Trópusi országokban az ablakok, ajtók fölé pl. bambusz-árnyékvetőt tesznek. Mediterrán tájakon a mozgatható lamellás zsalugáter dívik. Nálunk ismét terjed az ablaktábla, sok lakáson használnak reluxát.

Hatásosabb az árnyékolás, ha a napfény nem is éri közvetlenül az ablakot, falat; ezt a kihúzható árnyékoló ernyőkkel érhetjük el.

Meglepően nagy a hatásfoka ennek az ősi módszernek: Például egy napsütötte, akár 37 °C-ra is felmelegedő tetőtéri lakás az ablakok lesötétítésével akár 25 °C-os hőmérsékletre is lehűthető. A klímaberendezés is hatékonyabban küzd meg az alacsonyabb hőmérséklettel.

Éjszaka bízzuk a természetre

Ha nappal – zárt ablakok mellett – működteti a klímát, éjszaka inkább kapcsolja ki és élvezze a hűvös éjszakai levegőt – olcsóbb és csendesebb, mint a légkondi...

Fedezzük fel újra a ventillátort!

Sok esetben nem kell költséges klímaberendezés: egy ventillátor is elegendő lehet a jobb közérzethez. A készülék mozgásba hozza az álló levegőt, a levegőáram pedig segíti a bőrön lévő nedvesség gyorsabb elpárolgását, ezáltal hűti a testet.

Az EU piacon kötelező a háztartási kisgépeken feltüntetni az energiaosztályt. Ennek meghatározását a klíma berendezés gyártóitól is megköveteli a törvény, amely szigorú szabályokhoz kötött.

Az energiaosztály jelölésére az energiacímke szolgál és szabvány szerint meghatározott formája van.

A klíma berendezéseket A "legjobb"-tól G "legkevésbé jó"-ig osztályokba sorolják, attól függően, hogy mennyire energiahatékonyak, azaz milyen hatásfokúak.

Mit jelentenek: jósági fok, COP, EER?

Mérőszám, melynek értéke berendezésenként kerül meghatározásra szigorú laboratóriumi körülmények között.

Jól szemlélteti az adott légkondícionáló műszaki színvonalát – leegyszerűsítve, a magasabb jósági fokú klíma a jobb!

Mit jelent a COP?

A COP (Coefficient Of Performance) egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán „fűtési jósági fok”-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

Mit jelent az EER?

Az EER (Energy Efficiency Ratio) érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal klíma berendezésünk hatásfokára. Hűtési jósági foknak is nevezzük. Ez a szabvány érték azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energia felvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Az EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak és egyben az energiaosztály meghatározója.

Háztartási készülékek átlagos teljesítménye és áramfogyasztása
MegnevezésTeljesítmény (kW)Fogyasztás (kW)
Klíma (szobai mobil), lakás (kültéri + beltéri egység)1.5–2.01,6–2,0
Szobai párásító4000,4
Légtisztító4000,4
Ventilátor200–3500,2–0,4
Szagelszívó200–6000,2–0,6
Számítógépmax. 6000,6
Kenyérsütő600–1.5000,6–1,5
Hősugárzó (vonalsugárzó)800–1.0000,8–1,0
Mosó-szárítógép1.500–2.5001,5–2,5
Mosogatógép800–1.5000,8–1,5
Mikrohullámú sütő (normál, grillező/űrtartalom)600–2.5000,6–2,5
Hűtőláda (350 l)4000,4
Olajradiátor (mobil) villamos fűtőbetéttel800–2.5000,8–2,5
Villanytűzhely (teljes villamos)4.500–7.5004,5–7,5
Kombinált villamos-gáz tűzhely1.500–4.5001,5–4,5
Aszalógép4000,4
Szendvicssütő300–1.0000,3–1,0
Gyümölcscentrifuga6000,6
Kenyérpirító600–9000,6–0,9
Hűtőszekrény (160 l)4002,5
Takarítógép1.200–2.5002,0
Porszívó1.2000,4
Automata mosógép1.500–2.5001,2–2,5
Átfolyós vízmelegítő2.5001,2
Villamos melegvízforraló (bojler), (120 l)2.0001,5–2,5
Stand-by: a készenlét drága...!

Tudja-e, hogy a látszólagos kényelme, a tévé, DVD lejátszó, Hi-fi torony folyamatosan világító kis fényei mennyibe kerülnek? A készenléti, un. Stand-by üzemmódban is fogyasztanak a látszólag kikapcsolt készülékek, - nem is keveset: akár évi 450 kWh áramot is elpazarolhatnak. Kérdés: megéri? nagy fáradtság a távirányító helyett magát a készüléket ki / be kapcsolni? Nem kell tartani attól, hogy a kikapcsolt állapotban pl. a tévé elfelejti a beprogramozott csatornákat. Arra is figyeljen, hogy a töltők, pl. a mobiltöltők, ha nem húzzuk ki őket a töltés befejeztével, továbbra is fogyasztanak. Vásárláskor azt is nézze meg, mennyi egy készülék stand-by fogyasztása?

Rejtett fogyasztóink… szökik az energia!

Figyeljen a rejtett stand-by fogyasztásra: ha meleg a nem működő készülék hálózati csatlakozója vagy átalakítója, akkor valószínűleg készenléti üzemmódban van. Az ilyen eszközöket válassza le teljesen a hálózatról, például kapcsolós dugaszoló aljzat alkalmazásával.

Áramfogyasztás készenléti üzemmódban és az elpazarolt energia
KészülékkWh/hSzámítási alapÉves áramfogyasztás (kWh)
Számítógép monitorral0,0408 óra/nap 220 nap/év70
Színes tintasugaras nyomtató0,0458 óra/nap 220 nap/év79
Lézernyomtató fekete-fehér0,0258 óra/nap 220 nap/év44
Szkenner0,0128 óra/nap 220 nap/év21
Fotómásoló0,0708 óra/nap 220 nap/év123
Fax0,01024 óra/nap 365 nap/év88
Üzenetrögzítő0,00324 óra/nap 365 nap/év26
Vezeték nélküli telefon0,00624 óra/nap 365 nap/év53
Színes tv0,00720 óra/nap 365 nap/év51
Szatellit vevő0,00924 óra/nap 365 nap/év79
Hifi-torony0,01220 óra/nap 365 nap/év88
Videólejátszó0,00823 óra/nap 365 nap/év67
Rádiós óra0,001523 óra/nap 365 nap/év13
A kávéfőző elektronikus órája0,00224 óra/nap 365 nap/év18
A mikrohullámú sütő elektronikus órája (a vezérlő automatikát is beleértve)0,00424 óra/nap 365 nap/év35
A villanytűzhely elektronikus órája (a vezérlő automatikát is beleértve)0,00524 óra/nap 365 nap/év44
Pihenj! – A készülékeinknek is

Hosszabb távollét esetén teljesen kapcsolja ki a készülékeket, húzza ki a csatlakozót a konnektorból.

Számoljon a számítógéppel is...

Új számítógép vásárlásakor figyeljen arra, hogy energiagazdálkodási rendszerrel ellátott készüléket válasszon. Az ilyen berendezéseknél csak azok a részek kapnak áramot, amelyek aktuálisan épp használatban vannak.

Legtakarékosabb képernyővédő a kikapcsolás

Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt kapcsolja ki teljesen. Jó ha tudja, a képernyővédő becsapós dolog: mozgó képek esetén még több energiát is elfogyaszt, mint normál üzemmódban. Jobb, ha hosszabb munkaszünet esetén teljesen kikapcsolja a képernyőt.

A sötétebb képek nézegetése kevesebb energiát fogyaszt – Forgó Morgó kéri, váltsa sötét hátterűre az oldal képernyőjét!

Hajszárítók

Először azt gondoljuk át, hogy otthoni használatra, munkaeszközként, esetleg rendszeres sportolás utáni használatra vásároljuk a hajszárítónkat.

Eldönthetjük, hogy mekkora legyen a teljesítménye: 1200-1800 W többnyire elég az otthoni hajszárításhoz. Amennyiben munkaeszközként van rá szükség, akkor célszerű kimondottan fodrászkellékes boltban megvásárolni egy nagyobb teljesítményű, professzionális használatra tervezett készüléket.

Fontos, hogy kényelmesen tudjuk a kezünkben tartani, ne legyen túl nagy vagy nehéz. A mérete azért lényeges, mert ha sokat utazunk vagy kétnaponta visszük az edzőtáskában, akkor legyen praktikusan csomagolható.

Ellenőrizzük, milyen hangosan zúg működés közben, mert kisgyermek, kutya megijedhet a hangjától, vagy a szomszédokat zavarja, ha korai vagy túl késői időpontban használjuk.

Technikai szempontok

Milyen hosszú a kábel, megfelelő-e a használathoz, akasztója van-e?

Milyen tartozékokat adnak hozzá? Például göndörítő, dús hatást elérő tárcsát (diffúzort) vagy formázófúvókát a könnyebb száríthatóságért.

Állítható-e a légfújás erőssége?

Szabályozható-e a hőmérséklet?

Van-e benne túlmelegedés esetén biztonsági önkapcsoló?

Hogyan lehet tisztítani? Például kivehető filteres vagy lepattintható légszűrős, amit könnyebb tisztán tartani.